Undersøkelse med rens og røntgen

Regelmessig undersøkelse hos tannlege eller tannpleier er viktig for å avdekke begynnende problemer i tidlig fase. På denne måten kan man forebygge sykdom og plager og behandlingen blir mindre omfattende.

Årlig innkalling til undersøkelse

Dersom du ønsker, kan vi sette deg opp på en automatisk innkalling til årlig undersøkelse hos tannlege eller tannpleier. På den måten slipper du å huske på når du var hos tannlegen sist, og når det er på tide med en ny tannsjekk.

Hva er en tannundersøkelse?

Under en tannundersøkelse kontrollerer vi tenner, munn og tannkjøtt grundig. I forbindelse med undersøkelsen kan vi avdekke hull i tennene og andre sykdommer i munnen, eller behov for videre behandling på et tidlig stadium. I tillegg, utfører vi en tannrens, som fjerner tannstein og forebygger slik at du kan opprettholde en god tannhelse.

Tannstein er et forkalket bakteriebelegg som legger seg på tannflaten som et hardt belegg. Det er derfor ikke mulig å fjerne dette med tannbørsten eller ved bruk av tanntråd eller mellombørste. Tannstein har ingen funksjon, men belegget irriterer tannkjøttet og kan bidra til irritasjoner og sykdommer i tannkjøttet over tid. Tannstein kan også være en årsak til dårlig ånde. Du finner mer informasjon om dårlig ånde her. Det er derfor ekstra viktig med jevnlig besøk hos tannlegen dersom du har stor produksjon av tannstein

Regelmessig fjerning av tannstein er den mest effektive måten å opprettholde et sunt og friskt tannkjøtt og redusere sannsynligheten for tannkjøttsykdommer som periodontitt.

Her finner du mer informasjon om tannstein.
Her finner du mer informasjon om periodontitt.

Hvor ofte bør jeg besøke tannlegen eller tannpleier?

Hvor ofte man bør besøke tannlegen kommer an på individuelle behov, men på generelt grunnlag, anbefaler vi voksne en årlig tannundersøkelse og en grundig tannrens med seks måneders mellomrom. Mange tilstander har bedre prognose og krever mindre omfattende behandling, dersom de oppdages tidlig. Det er derfor lurt å opprettholde den årlige tannundersøkelsen som et minimum.

En undersøkelse hos våre tannleger eller tannpleiere inkluderer:

  • Undersøkelse av tenner, tannkjøtt, kjeven og munnhulen
  • Nødvendige tannrøntgenbilder
  • Enkel tannrens og puss for å fjerne tannstein
  • Veiledning for å opprettholde god munnhelse. Du kan også lese mer om tips og råd for god munnhelse her
  • Dersom skader eller behov for videre behandling oppdages, vil vi gi deg utfyllende informasjon om dette og din behandler vil sette opp en behandlingsplan og et prisoverslag

Utvidet røntgen

Noen ganger vil din tannlege anbefale å ta en OPG-røntgen. Dette er et panoramarøntgenbilde som gir en god oversikt over alle tenner med røtter, kjeveben, bihulene og kjeveleddene. OPG-røntgen er spesielt nyttig i forbindelse med fjerning av visdomstenner eller andre oralkirurgiske inngrep og brukes ved planlegging av større behandlinger for god totaloversikt. OPG-røntgen kan avdekke mer enn vanlig røntgen og kan screene etter mulig sykdom på tenner og kjeveben. 

Tannhelse

Munnskold

Munnskold er sår som former seg i munnen som kan være smertefulle. De former seg som hvitgule ‘krater’ i munnhulen, tungen og på tannkjøtt. De er sensitive til berøring og kan ofte føre til en skarp sviende smerte. Som oftest kjennes de ved den minste…

Tannhelse

Tannstein