Tannverk

Tannverk, også kalt tannpine, kan ofte oppleves som en intens ilende og/eller dunkende smerte i tennene, strålende smerte mot hodet/øre eller isende smerte. Årsaken til tannverk kan være ulike sykdommer i tenner og tannkjøtt som betennelse i tannkjøttet og bør alltid undersøkes av tannlege.

Anbefaling:

Dersom du opplever tannverk, bør du oppsøke tannlegen ved første anledning. Vedvarende tannsmerter over tid som så blir borte, er ofte et tegn på at noe er galt snarere enn at ting er i orden igjen. Smertefrihet kan skyldes at tann-nerven er død. I så tilfelle, vil du før eller siden få en infeksjon rundt tannroten – ofte uten smerter. En pågående infeksjon i kroppen bør alltid behandles da det er en belastning for immunforsvaret.

Opplever du hevelser i forbindelse med tannsmerter, bør det alltid sjekkes opp hos tannlegen snarest.

Vanlige årsaker til tannverk:

Intens ilende og eller dunkende smerte 

Ved slike tilfeller er tannverk ofte tegn på karies/hull i tannen eller en betent tann-nerve.

Tannsykdommen karies, også kalt hull i tennene, er en bakteriesykdom som oppstår når munnens naturlige bakterier danner syrer fra sukker vi spiser og drikker. Syren løser gradvis opp emaljen og forårsaker hull/karies. Les mer om hull i tennene her. En betent tann-nerve vil også kunne gi en intens smerte.

En betent tann-nerve kan deles inn i to kategorier:

Reversibel betennelse i nerven kan oppstå som følge av hull i tannen, nylig gjennomført tannbehandling eller en skade på tannen. Denne tilstanden kan gi en svak tannverk og symptomene kan komme og gå i perioder. Dette skyldes en irritasjon i hulrommet i midten av tannen (pulpa), hvor nerver og blodkar befinner seg. Hullet bør i disse tilfellene repareres, mens fyllinger ofte observeres til å begynne med. Dersom det legges en fylling i kariesangrepet kan pulpa / tann-nerven forbli irritert en stund etterpå, men vil ofte reparere seg selv. Symptomene vil ofte avta av seg selv dersom pulpa er frisk nok, derav navnet reversibel betennelse i nerven.

Irreversibel betennelse i nerven oppstår dersom pulpa er permanent skadet og infisert av bakterier. I slike tilfeller vil du kunne oppleve intens tannverk og det kan være vanskelig å peke på hvor smerten kommer fra. I slike tilfeller må vanligvis tannen rotbehandles / rotfylles. Du finner mer informasjon om rotfylling her.

Ising i tennene

Ved slike tilfeller, er tannverk ofte et tegn på blottlagte tannhalser, men kan også være tegn på karies/hull i tannen. Blottlagte tannhalser oppnår når tannkjøttet trekker seg tilbake og den delen av tannen som ikke er dekket av emalje blir blottlagt. Her er det bedre kommunikasjon inn til tann-nerven / pulpa. I tillegg er denne delen av tannen fem ganger mykere enn emaljen og slites lettere – slik at kommunikasjonen til nerven blir større. På sikt kan også feil børsteteknikk føre til slitasjeskader på tannen. I slike tilfeller kan det bli nødvendig å restaurere tannen med en tannfylling. Du finner mer informasjon om tannfylling her.

Tannverk grunnet visdomstenner

Visdomstenner som bryter frem, kan også være en årsak til tannverk. Ettersom visdomstennene er plassert bakerst i hver kjeve, er det ikke alltid god nok plass for tennene til å bryte ordentlig frem, og tennene kan bli stående fast delvis dekket av tannkjøtt. Idet visdomstannen bryter frem oppstår ofte en betennelse og hevelse i tannkjøttet som gjør det mer smertefullt å tygge. Typiske tegn på en slik betennelse er smerter, hevelse i tannkjøttet rundt tannen og gapebesvær. Dersom visdomstannen er årsaken til tannverk, kan tannlegen skylle bort bakteriene som en midlertidig løsning. I enkelte tilfeller vil det derimot være behov for antibiotika for å roe ned infeksjonen. Ved gjentagende infeksjoner, vil det i enkelte tilfeller være behov for å trekke visdomstannen. Du finner mer informasjon om visdomstenner her.

Hvilke smertestillende produkter kan brukes mot tannverk?

Det første du må gjøre dersom du opplever tannverk er å kontakte tannlegen for time. Mens du venter på timen, kan du bruke reseptfrie smertestillende tabletter som kan lindre smerten. Rens munnen godt ved å pusse tenner og bruk tanntråd for å fjerne matpartikler som befinner seg mellom tennene dine. Her finner du mer informasjon om riktig pusseteknikk.

 

Tannlegeskrekk

Frykt for eller ubehag assosiert ved et tannlegebesøk er en av de vanligste årsakene til at enkelte unngår eller utsetter…

Hvorfor bruke tanntråd og mellombørste?

Visste du at tannbørsten kun rengjør 60% av munnen din? Hvis du ser for deg tennene dine som 'klosser', rengjør…

Gravide og munnhelse

Det skjer mye i kroppen når man er gravid og munnhelsen er intet unntak. Hormoner og spisevaner vil påvirke munnhelsen,…