Tannfylling

En fylling i en tann er en erstatning for tap av tannsubstans. Dersom et hull oppstår, er det en fylling som erstatter den delen av tannen som forsvinner. Fyllinger kan også jevne ut hakk i tennene, bygge opp slitte tenner og reparere tenner etter eksempelvis en rotfylling. Fyllinger er slitesterke og fargen tilpasses dine tenner.

Anbefaling

Dersom du mister en fylling, bør du kontakte tannlegen for å unngå større skader. Ved en mistet fylling, er tannen mer eksponert for kariesangrep/videre utvikling av hull og dette kan lede til betennelse i tann-nerven dersom tilstanden står ubehandlet.

Slik foregår en tannfylling

Tannfylling er en ukomplisert og enkel behandling som foregår i følgende steg:

  • Lokalbedøvelse settes av tannlegen for å bedøve tannen som skal behandles. Du kan lese mer om bedøvelse her
  • Karies og eventuelt gammel fylling fjernes med bor. Det er viktig at hullet er helt rent før fylling
  • Tannlegen klargjør området for tannfylling. Hvilken prosess som benyttes videre kommer an på tilstanden som behandles
  • Tannlegen legger tannfyllingen i tannen og avslutter med puss og polering

Hva er tannfylling?

Det finnes flere typer fyllingsmateriale som velges ut ifra fyllingens størrelse og belastning.

Komposittfylling er i dag den mest bruke tannfyllingen. Dette er et plastbasert, tannfarget, fyllingsmateriale som oppleves som en naturtro erstatning av tapt tannsubstans. Fyllingen egner seg godt ved fylling av mindre hull.

Porselensfylling er foretrukket ved store tannfyllinger. Ved bruk av porselen spares mer av tannens egen substans enn ved bruk av krone. Samtidig er allergiske reaksjoner mot porselensfylling sjeldent.

Kan en fylling falle ut?

Ja, en fylling kan falle ut eller brekke helt eller delvis, blant annet som et resultat av at man biter på noe hardt eller gnisser tenner. I mange tilfeller vil man ikke merke at fyllingen faller ut, men man kan oppleve spisse kanter på tennene eller i noen tilfeller få utfordringer med ising.

Kan jeg bytte ut gamle fyllinger?

Ja, det kan du. Den vanligste årsaken til å bytte en fylling er slitasje som gir kantlekkasje og dermed fare for- eller begynnende karies/hull i tennene. Slitasje kan også føre til redusert funksjon.

Fyllinger som over tid har endret farge og blitt mørkere må ikke nødvendigvis byttes, da funksjonen kan være like god. Det er derimot mulig å bytte de ut dersom du ønsker det av kosmetiske årsaker. Dette gjelder også gamle fyllinger i amalgam hvis du ønsker å erstatte disse med hvite fyllinger.

Behandling

Tannrens

Behandlingen fjerner belegg, tannstein og overfladisk misfarging fra mat / drikke med profesjonell pussepasta eller AirFlow. Dette gir ikke bare en ren og frisk følelse, men forebygger også tannkjøttbetennelse. Behandlingen kan gjennomføres så ofte du ønsker, men tannrens erstatter ikke den årlige undersøkelsen hos tannlegen.

Behandling

Hull i tennene

Tannsykdommen karies, også kalt hull i tennene, er en bakteriesykdom som oppstår når munnens naturlige bakterier danner syrer fra sukker vi spiser og drikker. Syren løser gradvis opp emaljen og kan forårsake hull. Begynnende hull kan tilhele om forutsetningene ligger til rette, slik at syreangrepet…