Anbefaling
Behandlingsforløp ved innsetting av tannbro
- Behandlingen starter med en konsultasjon med røntgenbilder hvor tannlegen vurderer tilstanden og setter opp et kostnadsoverslag og en behandlingsplan.
- Nabotennene til det tannløse området slipes ned, slik at de kan fungere som feste for tannbroen. Dersom du ikke har tenner som kan brukes som feste, kan vi sette inn tannimplantater. Du kan lese mer om tannbro over implantater her.
- Det gjøres en scan eller tas et avtrykk av tennene, før de slipte tennene dekkes med en midlertidig tannbro. Den permanente tannbroen produseres hos tanntekniker og ferdigstilles i løpet av 1-3 uker.
- Den permanente tannbroen sementeres fast på tennene.
Hvor lenge varer en tannbro?
En tannbro skal kunne vare i mange år og er en god erstatning for manglende tenner. Varigheten avhenger av tilstanden og prognosen til tennene den er festet til.
Hva må jeg tenke på dersom jeg har tannbro?
- Tannbroen vil aldri være like sterk som originale tenner og blir utsatt for store krefter ved tygging. Uheldig belastning over tid kan føre til at biter av porselenet knekker av. Stort sett har dette ingen praktisk betydning og kan i noen tilfeller repareres. Dersom funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det bli nødvendig å lage en ny tannbro.
- Til tross for at du ikke kan få hull i tennene/karies i selve tannbroen, kan det utvikles hull i tannen nedenfor broens avslutning. Slike tilfeller kan ofte repareres med en tannfylling, men i tilfeller hvor hullet er stort kan tannbroen løsne og festetennene knekke. Det kan da bli nødvendig med en ny behandling.
- En del tenner med dype hull og store fyllinger kan etter hvert få redusert blodsirkulasjon i nerven. De er derfor mer utsatt for betennelser og infeksjoner som kan medføre tannsmerter. Dette gjelder også tenner som er behandlet med en tannbro. For å rotfylle en festetann i en bro, kan man borre en åpning gjennom broen og inn til nerven. Åpningen tettes igjen med en fylling etter at tannen er ferdig rotfylt.
Slik tar du best vare på din tannbro:
Vær nøye med tannpussen og puss skånsomt i tannkjøttkanten slik at tannkjøttet ikke skades og trekker seg tilbake. Vi anbefaler at du bruker en myk tannbørste og bytter den ofte. En slitt tannbørste er lite effektiv og børsten bør byttes når busten begynner å sprike. Du kan lese mer om riktig pusseteknikk og valg av tannbørste for best effekt her.
Bruk av mellombørste er viktig for å rengjøre mellom tennene, spesielt mellom tennene i broen.
Du kan lese mer om riktig bruk av tanntråd og mellombørste her og forhøre deg med tannlegen eller tannpleieren om hvilken størrelse du burde bruke på mellombørsten.
Skyll regelmessig med fluor for å unngå hull/karies i kanten av broen. Fluor styrker tennene og er derfor et viktig forebyggende tiltak for langvarig holdbarhet på tannbroen.
Her finner du all informasjon du trenger om fluortilskudd.
Bestill time til konsultasjon her
Behandling
Tannlegeskrekk
Behandling
Tannprotese (gebiss)
Tannprotese, også kalt gebiss, er en erstatning for manglende tenner. Det er raskt, enkelt og et rimeligere alternativ enn tannbro og tannimplantat. Tannproteser sitter ikke fast og skal tas av for rengjøring og lufting av slimhinnen i munnen. Behandlingen passer for de som av ulike…