Dersom emaljen på tennene skades eller svekkes, kan du oppleve ising i tennene. Det samme gjelder dersom tannkjøttet trekker seg tilbake, enten som følge av hard pussing eller naturlig med alderen, slik at den delen av tannen som ikke er dekket av emalje blottlegges. Dette kan oppleves som ubehagelig, men tilstanden er som oftest ufarlig. Årsaken er at tannbeinet (dentinet), som består av små kanaler inn til tannens nerve blir eksponert og dermed kan reagere på temperaturforskjeller og berøring. Ising i tennene oppstår som regel ved kontakt med varm, kald søt eller syrlige mat og drikkevarer. Ising i tennene kan også være et symptom på en fylling som ikke er tett, hull i tennene eller skadet nerve i tannen og bør derfor undersøkes hos tannlegen ved vedvarende ubehag.

Hvordan forebygge ising i tennene?

  • Oppretthold god munnhygiene med tannpuss to ganger daglig, tanntråd og munnskyld
  • Bruk tannkrem og munnskyld med flour
  • Puss tennene med supersoft tannbørste og bytt tannbørste ofte. Vi pusser tenner for å fjerne plakk og dette sitter ikke godt. Pussing med hard børste fjerner ikke plakk mer effektivt, men er med på å gjøre at tannkjøttet trekker seg lettere tilbake
  • Unngå syrlig mat og drikke hvis du opplever ising i tennene

Dersom symptomene ikke avtar eller forverres, kontakter du din tannlege eller tannpleier.

Behandlingsforløp:
Dersom ising i tennene oppstår på bakgrunn av små slitasjeskader i emaljen, kan dette behandles hos tannlegen ved å pensle de utsatte tennene med flour.

Dersom isingen er et resultat av større slitasjeskader eller uten synlige skader, må dette undersøkes og diagnostiseres hos tannlegen før videre behandling.

Har du noen spørsmål? Kontakt din nærmeste Odontiaklinikk og vi vil hjelpe deg.