For de fleste voksne, vil det være nok å pusse tennene to ganger om dagen med fluortannkrem. Enkelte vil allikevel ha nytte av ekstra fluor, for eksempel dersom du har høy kariesaktivitet, opplever munntørrhet, har sensitive tenner eller tannregulering. Ved slike tilfeller anbefales ekstra fluortilskudd.
Det finnes mange alternativer for ekstra fluortilskudd
Munnskyll med fluor
Munnskyll med fluor er en effektiv måte å sikre ekstra beskyttelse på tennene og det tar kun 1-2 minutter hver dag. Dersom du kun skyller en gang om dagen anbefaler vi at du bruker munnskyll med fluor om kvelden etter tannpussen. Da blir det liggende et tynt lag med fluor på tennene hele natten. Ved bruk av munnskyll med fluor om morgenen, anbefaler vi at du venter minst en time med å spise/drikke/skylle for best effekt.
Sugetabletter med fluor
For de minste er fluortabletter et godt alternativ, og disse kommer i ulike styrker og smaker. Så snart barnet kan skylle uten å svelge munnskyllet (ca 6 år), anbefales det å bruke fluorskyll for junior.
Når sugetabletter skal benyttes som ekstra fluortilskudd, er det best å suge på tablettene fremfor å tygge dem og svelge. Dette er ofte vanskelig for de minste, men er anbefalt dersom det er mulig. Årsaken er at den lokale effekten på tennene blir bedre.
Tyggegummi med fluor
Det finnes også tyggegummi med fluor som kan tygges gjennom dagen og etter måltider. For best effekt, anbefaler vi at du venter minst en time med å spise/drikke/skylle etter du har tygget på fluor tyggegummi
Dersom du er mer utsatt for å utvikle hull i tennene (karies), finnes det tannkremer på apoteket som inneholder større mengder fluor enn de du kjøper i butikken. Det finnes også fluor-gel som kan legges i en spesialtilpasset skinne som settes utenpå tennene. Skinnen lages av tannlegen og gelen skrives på resept.
Er fluor farlig eller skadelig?
Dersom du holder deg til anbefalt dosering er ikke fluor skadelig eller farlig, men fluorprodukter skal allikevel oppbevares utilgjengelig for barn.
I retningslinjene fra Helsetilsynet blir det anbefalt at fluorinnholdet i tannpasta beregnet for barn i alderen seks måneder til to år, skal ha en fluorkonsentrasjon på 500 ppm (0,05 %). For barn i aldersgruppen to til seks år skal nivået være 1000 ppm, og for de over seks år skal innholdet være 1450 ppm (0,15 %). Fluorkonsentrasjonen i tannpasta er oppgitt under listen over ingredienser på tannpastatuben oppgitt i ppm.
Du finner mer informasjon om retningslinjene her.
Hva skjer hvis barn får for mye fluor?
Om barn får for store mengder fluor før 5-6 års alderen da emaljen dannes, kan dette føre til hvite eller brune flekker på emaljen. Tilstanden kalles dental fluorose. Dette er ikke et utberedt problem i Norge hvor vi hovedsakelig har fluorfattig drikkevann. Om du mistenker at drikkevannet inneholder mye fluor, anbefaler vi at du forhører deg med ditt offentlige vannverk som vil kunne gi opplysninger om drikkevannets fluorinnhold. I henhold til drikkevannsforskriften skal fluorinnholdet ikke overskride 1,5 ppm.