Tannlegeskrekk

Mange kvier seg for å dra til tannlegen og for noen er dette rett og slett et mareritt! Ofte har dette sammenheng med tidligere erfaringer og at du har fått en dårlig opplevelse hos tannlegen. Er du en av disse? Da skal du vite at du ikke er alene.

Forskning viser at så mange som en av fem gruer seg til å gå til tannlegen, og undersøkelser viser faktisk at 5-10% av den voksne befolkningen i Norge unngår å oppsøke tannlege på grunn av angst. Det vil si at det finnes så mange som 70000-100000 personer som ikke går til tannlegen fordi de sliter med angst og tannlegeskrekk. Vi i Odontia er ekstremt opptatt av at du som pasient skal føle deg trygg og vi ønsker å hjelpe deg som frykter et tannlegebesøk. Vi ønsker å tilby landet beste behandlinger for deg med tannlegeskrekk. Kontakt oss om du har noen spørsmål.

Ulike behandlinger som kan hjelpe deg med frykten:

  • Bedøvelse – The Wand
  • Sedasjon
  • Lystgass
  • Narkose

Bedøvelse – The Wand

The Wand gir oss muligheten til å bedøve et mindre område for å oppnå smertefri tannbehandling, i de fleste tilfeller kan man unngå at både leppe og tunge er bedøvet i lang tid etter tannlegebesøket. En digital pumpe hjelper oss å styre både injeksjonshastigheten – og mengden. The Wand har vært på markedet i snart 20 år, og vi har benyttet den nesten like lenge. Det gjør virkelig den store forskjellen for mange – aldri mer ubehagelige, skremmende sprøyter!

Sedasjon

Beroligende medikamenter kan være et veldig godt hjelpemiddel for å senke spenningsnivået. På denne måten virker bedøvelsen bedre, man opplever større grad av «likegyldighet» i forbindelse med tannbehandlingen og får ikke bekreftet årsaken til tannbehandlingsfrykt.

Vi benytter vanligvis legemidler i gruppen Benzodiazepiner som virker raskt og skilles raskt ut av kroppen igjen. Preparatet tas på klinikken ca 30 min før planlagt behandling og du observeres hele tiden. I løpet av 15 min vil du føle deg trøtt. Effekten varer vanligvis 6-8 timer og det er derfor viktig at du følges hjem etterpå.

Lystgass

Lystgass er et godt hjelpemiddel til deg som har tannbehandlingsfrykt eller lett for å brekke deg ved tannbehandling. Ofte brukes beroligende medikamenter som et supplement.

Under behandlingen får man puste i maske som dekker bare nesen-det er ikke ubehagelig, og gassen er nesten luktfri. Man får ingen ubehag av masken fordi man har muligheten til å puste gjennom munnen hvis det er behov for det.

Lystgass medvirker til at eventuell bedøvelse virker bedre. Selve gassen virker beroligende slik at man slapper bedre av, men man er fortsatt våken og har fortsatt «kontroll». Det må ikke sammenlignes med lystgass brukt under fødsel – da bruker man nese-munnmaske og  en annen gassblanding enn hva vi gjør.

Du får rent oksygen etter behandling, så man er helt våken igjen i løpet av ca. 10 minutter – man kan kjøre bil 1 time etter avsluttet behandling. De som skal til lystgassbehandling må komme fastende (dvs. 4 timer siden de har spist og 2 timer siden de har drukket, tygget tyggegummi, spist sukkertøy eller røkt). Pasienter som går hos andre tannleger må henvises fra sin egen tannlege skriftlig med grundig beskrivelse av problemet sammen med røntgenbilder. Vi kontakter deretter pasienten for timeavtale.

Vi setter av god tid til behandling, som regel minimum 60 minutter.

Narkose

Narkose kan være en løsning dersom ingen andre sedasjons-teknikker er vellykket og det skal gjennomføres mye tannbehandling. Narkose utføres i samarbeid med anestesilege / sykepleier.

Vi har lang erfaring med pasienter med tannlegeskrekk og tilbyr ekstra oppmerksomhet til deg for å legge godt til rette for en så smertefri og behagelig behandling som mulig. Et godt tips er å starte med å bestille en time så du kan fortelle oss om ditt behov, så vi kan hjelpe deg og lage en tilpasset behandlingsplan for deg.

Vi tar din frykt på alvor og lytter til deg, slik at du skal oppleve trygghet og smertefrihet.

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med en trygg og god behandling.