Intravenøs sedasjon

Ved Varna Tannlegesenter har vi mulighet til å utføre tannbehandling med intravenøs sedasjon. Narkosemedisinen gis direkte inn i blodåren gjennom en venekanyle som settes under huden på hånden eller underarmen. Du vil sove under behandlingen, men vil kunne vekkes ved behov underveis. Til forskjell fra narkose, vil du under intravenøs sedasjon puste selv uten hjelp av pustemaskin.

Anbefaling

Dersom du opplever uro rundt et besøk hos tannlegen oppfordrer vi deg til å dele denne informasjonen med oss før du kommer. Da vil vi tilrettelegge behandlingen bedre, sette av god tid og være ekstra forsiktig underveis.

Tannbehandling med intravenøs sedasjon tilbys kun i spesielle tilfeller. Dette kan være fordi pasienten har så høy grad av tannlegeskrekk at andre metoder ikke hjelper, i forbindelse med svært langvarige behandlinger, ved sykdommer og diagnoser som ellers gjør det vanskelig å gjennomføre tannbehandlingen eller i tilfeller hvor pasienten har svært kraftig brekningsrefleks.

Hvem kan få intravenøs sedasjon?

Anestesilegen vurderer hvorvidt du kan få intravenøs sedasjon. Det er svært viktig at du oppgir informasjon om alle sykdommer og bruk av faste medisiner, inkludert p-piller, til tannlegen. Enkelte helsetilstander utelukker både intravenøs sedasjon og narkose. Denne vurderingen tar anestesilegen. Type medisin og dosering gjøres på bakgrunn av hver enkelt pasients helsetilstand og det er derfor svært viktig at du oppgir utfyllende og korrekt informasjon og alle relevante helsetilstander.

Hva må du tenke på ved behandling med intravenøs sedasjon:

  • Gi beskjed umiddelbart dersom du er forkjølet, har redusert allmenntilstand eller sår hals
  • 6 timer før behandlingen skal du ikke spise, drikke tyktflytende drikke, røyke, snuse, tygge pastiller/tyggegummi ol.
  • 2 timer før behandlingen skal du ikke drikke, heller ikke klar eller tyntflytende drikke
  • Ta med deg en ledsager til klinikken som kan sikre at du kommer deg trygt hjem etter behandlingen
  • Møt opp minimum 30 minutter før behandlingen
  • Bruk flate sko og ta på deg en overdel med ermer som kan brettes opp

Hvordan reagerer kroppen etter behandling:

Ved narkosebehandling vil du ikke ha noen erindring av behandlingen. Du vil føle deg friskt og rask når du våkner opp igjen, men du vil være påvirket av narkosemedisinen resten av dagen. Derfor skal du ha tilsyn det neste døgnet, ta det rolig og ikke kjøre bil før det har gått 2 døgn.

Behandling

Beroligende tabletter

Vi har stor respekt for uro og frykt som enkelte kan forbinde med et besøk hos tannlegen og har bred kunnskap rundt dette. Beroligende tabletter kan egne seg godt for pasienter som opplever uro eller frykt forbundet med tannlegetimen. Slik behandling må avklares med tannlegen…

Behandling

Tannlegeskrekk