Tannbleking er blitt veldig populært de siste årene, flere og flere ønsker et hvitt og pent smil. Men hva bør du tenke på når du skal bleke tennene dine?

Tannbleking er rett og slett en kjemisk rensing av det ytterste laget på tannen. Det er helt uskadelig for tennene dersom man bruker et riktig tannblekingsmateriale med skinner som er individuelt laget til deg. Den vanligste måten å bleke tennene på er med hydrogenperoksid (vannstoff). Odontia anbefaler hjemmebleking, men i noen tilfeller kan tenner blekes på  klinikken. Resultatet kan variere fra person til person, årsaken til misfargingen vil være med på å avgjøre hvor godt blekingen fungerer. Så snakk med en tannlege eller tannpleier om hva du faktisk kan forvente.

Hjemmebleking

Opalescence utstyrDet vanligste og enkleste er å bleke tennene sine selv hjemme. Dette er enkelt etter at vi tar avtrykk og tennene og viser deg hvordan du bruker blekeskinner med blekegele. Når du skal bleke tennene selv er det viktig at du følger brukerveiledningen, blekeskinnene skal normalt sett brukes 3-8 dager og du må minst ha dem på i 1-2 timer hver dag, alternativt kan du sove med dem (minimum 4 timer) – alt etter hvilken styrke som er på blekegeleen. Vi anbefaler fluorskylling i ukene før, under og etter bleking – eller alltid for sunne tenner 🙂

Fordelen ved denne blekemetoden er at det er lett å friske opp blekingen senere – da har du jo allerede veltilpassede skinner som kan vare i mange år –  det gir en god forutsigbarhet og medfører lite ising – som er den vanligste ”bivirkningen”.

Det er mulig å bestille hjemmeblekings produkter på nett, men vi anbefaler at du alltid tar kontakt med en tannlege og bestiller gjennom dem. Da er du sikker på at du får et kvalitetsprodukt som ikke er skadelig for tennene, samtidig som tannlegen vil sjekke at tennene dine faktisk tåle behandlingen og at blekingen gi en effekt. Det er viktig at tenner og tannkjøtt er friskt før man starter en tannbleking. Vi bruker kun velprøvde og veldokumenterte blekemidler hos oss.

Bestill time for hjemmebleking hos Odontia.

Dette må du huske på når det kommer til tannbleking

Noen kan få ising/smerter av tannbleking, om blekemiddelet blir plassert på bare tannhalser vil dette oppleves som ubehagelig. Har du f.eks. fyllinger, kroner eller laminater vil ikke blekemiddelet fungere på disse.

Du kan også oppleve noen mindre bivirkninger, ising i tennene kan oppstå og om dette forverrer seg under behandlingen bør du ta et par dager pause (hjemmebleking) eller avslutte behandlingen. Du kan også oppleve sviende flekker på tannkjøttet, dette kan oppstå om blekemiddelet kommer i kontakt med tannkjøttet. Dette er ikke farlig og det forsvinner som regel kort tid etter at blekemiddelet er fjernet.

Ettersom det finnes flere faktorer som spiller inn i en tannblekingsbehandling er det viktig at tannlegen sjekker tennene dine og gir en profesjonell vurdering før behandlingen startes.

Når behandlingen er ferdig

For de fleste varer blekeresultatet flere år. Det er er imidlertid avhengig av hvor mye tennene utsettes for det som misfarger tennene: røyk, vin, kaffe, te osv. Har du fått laget blekeskinner er det enkelt å friske opp ved kun å kjøpe ny blekegele. Da er det ofte tilstrekkelig å bleke 2-3 dager.

Misfarging av tenner

Det kan være flere grunner til at tennene dine blir misfarget, årsaken kan være det du spiser og drikker, men en annen faktor kan være tobakk og daglig munnhygiene! Sykdom i en tann/tennene og noen medisiner kan også påvirke fargen på tennene. Alderen din kan også påvirke fargen på tennene, visste du at “melketenne” faktisk er hvitere enn de permanente tennene som kommer etterpå? Den vanligste årsaken til at vi får gulere tenner er rent fysiologisk: emaljen blir tynnere etterhvert som vi blir eldre, og det mer gule dentinet som er under emaljen skinner igjennom. Blekemiddelet påvirker emaljen slik at dentinet under ikke blir så synlig.

Ta kontakt oss om du har noen flere spørsmål eller ønsker å bestille tannbleking.