Ising i tennene

Ising i tennene kan oppleves som en skarp, plutselig smerte ved temperaturforskjeller og berøring. Tilstanden oppstår som regel ved kontakt med varm, kald, søt eller syrlige mat- og drikkevarer. Ising i tennene kan være tegn på forskjellige tilstander/sykdommer forbundet med din munnhelse. Tilstanden kan være ubehagelig og smertefull, men ising i tennene er i seg selv ikke farlig. Hvorvidt du trenger tannbehandling kommer an på årsaken til isingen.

Anbefaling:

Dersom du opplever vedvarende ising i tennene, anbefaler vi at du oppsøker din lokale tannlege for videre diagnostisering. Ising i tennene kan være tegn på større utfordringer forbundet med din tannhelse og bør undersøkes før det blir behov for omfattende behandling.

Hva forårsaker ising i tennene?

Ising i tennene kan være tegn på en rekke tilstander og sykdommer forbundet med din tannhelse:

  • Skadet eller tynn tannemalje kan forårsake ising i tennene. Dette skyldes at tannbeinet, som består av små kanaler som går inn til tannens nerver, reagerer på temperaturforskjeller og berøring. Ofte skyldes dette tynn emalje som følge av syreskader på tennene eller for hard pusseteknikk. Du kan lese mer om syreskader her.
  • Dersom tannkjøttet trekker seg tilbake, kan du oppleve ising i tennene. Når tannkjøttet trekker seg tilbake, eksponeres den delen av tannen som ikke er dekket av emalje. Tilbaketrukket tannkjøtt kan blant annet oppstå som følge av hard pusseteknikk, tannkjøttsykdommen periodontitt eller naturlig med alderen. Du kan lese mer om periodontitt her.
  • Hull i tennene/kariesangrep kan forårsake ising i tennene. Dersom du mistenker, eller har fått påvist, hull i tennene/karies, anbefaler vi deg å oppsøke tannlege for videre behandling. Du kan lese mer om  hull i tennene her.
  • En fylling som ikke er tett, kan føre til ising i tennene. Tilstanden bør behandles hos tannlege for å unngå videre komplikasjoner. Du kan lese mer om tannfyllinger her.
  • En skadet nerve i tannen kan forårsake ising i tennene. Tilstanden bør behandles hos tannlege for å unngå videre komplikasjoner.

Behandlingsforløp ved ising i tennene:

Dersom ising i tennene oppstår på bakgrunn av små slitasjeskader i emaljen, kan dette behandles hos tannlege eller tannpleier ved å pensle de utsatte tennene med fluor. Dersom isingen er et resultat av større slitasjeskader eller uten synlige skader, må dette undersøkes og diagnostiseres hos tannlegen før videre behandling. Ofte kan det hjelpe å forsegle tennene med en ‘lakk’. Denne vil imidlertid slites ned over tid.

Hvordan forebygge ising i tennene?

  • Oppretthold god munnhygiene med tannpuss to ganger daglig, og bruk av tanntråd og munnskyll
  • Bruk tannkrem og munnskyll med fluor
  • Puss tennene med supersoft tannbørste og bytt tannbørste ofte. Vi pusser tenner for å fjerne plakk og dette sitter ikke godt. Pussing med hard børste fjerner ikke plakk mer effektivt, men er med på å gjøre at tannkjøttet trekker seg lettere tilbake
  • Unngå syrlig mat og drikke hvis du opplever ising i tennene

Du kan lese mer om våre tips og råd for sunn og god munnhelse her.

Tannlegeskrekk

Frykt for eller ubehag assosiert ved et tannlegebesøk er en av de vanligste årsakene til at enkelte unngår eller utsetter…

Hvordan pusse tenner for maksimal effekt?

Tannpuss er grunnleggende for å opprettholde en god munnhelse. For å opprettholde sunne tenner og tannkjøtt, er riktig pussemetode viktig.…

Alt du trenger å vite om fluortilskudd

Fluor er en av hovedårsakene til at vi i dagens samfunn har mindre hull i tennene enn tidligere. Fluor lagres…