Tannbleking

Vi tilbyr profesjonell tannbleking som enkelt og skånsomt kan brukes hjemme. Tannblekingen varer minst et år, og blekeskinnene kan brukes i flere år uten behov for å skifte de ut mellom hver blekebehandling.

Anbefaling

Dersom du ønsker å bleke tennene, anbefaler vi at du gjør dette hos tannlegen for å sikre en skånsom og trygg behandling. Det finnes et hav av muligheter innen tannbleking på markedet, og mange av disse inneholder stoffer som kan ødelegge og slite ned tennene. På sikt kan dette føre til større komplikasjoner med behov for omfattende tannbehandling.

Tannbleking er ikke anbefalt for gravide og ammende.

Årsaken til misfargede tenner er mange. Det kan være et resultat av hva du spiser og drikker, bruk av tobakk eller daglig munnhygiene. Sykdom i en eller flere tenner og medisiner kan også påvirke fargen.

Før du kan få tannbleking: 

Før blekeskinner settes i bestilling, må det foretas en undersøkelse av tennene. Tannlegen må påse at tennene er i god nok stand før de blekes. Videre pusses tennene rene for tannstein og plakk slik at resultatet av blekingen blir så jevnt som mulig. Du kan lese mer om tannstein her.

Når undersøkelsen er gjennomført, og eventuell annen nødvendig behandling er utført, tas det en digital scan eller et avtrykk av dine tenner. Deretter produseres det spesialtilpassede blekeskinner, som sammen med blekemiddelet utfører behandlingen. Du kan selv velge om du ønsker blekemiddel som skal brukes på dagtid eller om natten.

Vær oppmerksom på at fyllinger, kroner eller laminater ikke vil kunne blekes og at resultatet kan påvirkes av dette.

Viktig å tenke på når du skal bleke tennene: 

  • Puss tennene godt og bruk tanntråd mellom flatene. Her finner du veiledning til bruk av tanntråd og hvordan du kan pusse tenner for best effekt
  • Påfør en dråpe blekemiddel på alle ‘tennene’ i skinnen som skal blekes
  • Plasser blekeskinnen i munnen
  • Unngå inntak av kaffe, te, vin, tobakk og annet som misfarger tennene under blekeperioden. Tennene er mer utsatt for misfarging under blekebehandlingen

Dersom du skulle påføre for mye blekemiddel, tørker du bort dette når skinnen er påført. Hvis blekemiddelet kommer i kontakt med bare tannhalser, kan dette oppleves som ubehagelig. Det er derimot ikke farlig. Dersom du påfører for lite blekemiddel, kan det dannes små luftbobler under skinnen.

Noen kan oppleve ising i tennene ved tannbleking. Dette vil avta etter få dager og er ikke farlig. Dersom isingen mot formodning ikke skulle avta, men forverres, anbefales et opphold i behandlingen på et par dager. Du kan lese mer om ising i tennene her.

Hva gjør du når blekeskinnen tas av?

  • Ta av skinnen og puss tennene grundig med fluor. Du kan lese mer om fluor og fluortilskudd her
  • Vask blekeskinnen i kaldt eller lunket vann. Dersom du bruker varmt vann, vil skinnen ødelegges
  • Oppbevar skinnen på et tørt sted og blekemiddelet i kjøleskapet mellom hver behandling

Bleketid og resultater:

Blekebehandlingen vil ta mellom 3-8 dager, men dette vil variere ut ifra type misfarging og ønsket behandlingsresultat. Dersom du skulle oppdage at hvitfargen avtar etter kort tid, skyldes dette som regel plakk på tennene som kan pusses vekk hos tannlegen eller tannpleier. Sannsynligheten for misfarging fra kaffe, vin og annet er større når tennene utsettes for bleking. Det er derfor lurt å pusse tennene godt morgen og kveld med fluor og bruke både munnskyll og tanntråd.

Vi anbefaler at du venter minimum 12 måneder før du starter neste blekebehandling.

Tannbleking og gravide:

Vi fraråder gravide og ammende å bleke tenner. Her finner du mer informasjon om gravide og munnhelse. 

Behandling

Skallfasett

Skallfasetter er en god behandling for å skjule dype misfarginger eller ujevnheter, fylle mellomrom mellom tennene, bygge opp nedslitte fortenner eller på andre måter bedre estetikken. Løsningen ser naturlig ut fordi den imiterer tennenes egen oppbygning og gir naturlig vakre tenner på en skånsom måte.

Tannhelse

Syreskader

Syreskader på tenner oppstår som følge av syre fra mat og drikke og i noen tilfeller magesyre ved oppkast. Syreskader er forskjellig fra den syren som munnhulens bakterier produserer ved omsetning av karbohydrater/sukker som gir karies/hull i tennene. I dagens samfunn er syreskader et økende…