Tannskader/traume

Tannskader/traume kan deles inn i løsning av tann, innslått tann (at tannen blir presset inn i kjevebenet), brudd i tann/rot og mistet tann. Tannskader/traume hos voksne er gjerne et resultat av en ulykke/fall eller at man tygger forkjært. Måten skaden skjedde på og tidspunktet da skaden oppsto, er viktige forhold fordi det betyr noe for utfallet og hvilken behandling som må iverksettes. Det er derfor viktig at du opplyser tannlegen om dette. Ved undersøkelsen må tannlegen vurdere om det foreligger skade i bløtvevet, om det er behov for å sy, om tannen er forskjøvet, om det er brudd i tannen, om bittet er endret eller om det foreligger tegn på kjevebrudd.

Anbefaling:

Dersom du opplever tannskader/traume, er det viktig å oppsøke tannlegen så fort som mulig for å unngå videre komplikasjoner. Slike tilfeller faller innunder kategorien akutt, og vi anbefaler at du ringer inn til din nærmeste klinikk slik at vi kan sette opp en time til deg raskest mulig.

Type tannskader og behandling

Slag på tannen (Konkusjon)

Dersom tannen har fått et slag, men ikke er løs eller ute av posisjon skal den også kontrolleres og følges opp av tannlege. Det er ikke uvanlig at det kan bli nødvendig med rotbehandling på sikt – ofte mange år etter skaden. Du finner mer informasjon om rotfylling her.

Tannbrudd (kronefraktur/rotfraktur)

Når vi snakker om brudd på tannen, kan det være i emaljen (ytre laget på tannen), en del av dentinet (hovedstrukturen i tannen) eller hel blottlegging av pulpa (nerver og blodårer). Sistnevnte betyr at området rundt nerven er blottlagt, eventuelt at deler av roten er ødelagt. Dersom pulpa blottlegges, kan man oppleve store smerter og det kan lett oppstå betennelser og infeksjon i området.

Ved tannbrudd, kan det bli nødvendig med omfattende behandling. Dette avhenger av hvor dypt tannbruddet er og om det er brudd på selve roten eller ikke. I de fleste tilfeller, holder det med rotfylling og krone. I alvorlige tilfeller kan tannen gå tapt som følge av brudd i roten.

Dersom du har brukket av deler av tannen, er det viktig å oppbevare den fuktig og ta den med til tannlegen. I noen tilfeller kan den festes på tannen igjen.

Løsning av tann (Subluksasjon)

Dersom du i voksen alder opplever at en eller flere tenner løsner, kan dette være tegn på tannkjøttsykdommen periodontitt. Tenner kan også løsne som et resultat av en ulykke/fall. I enkelte tilfeller kan den løse tannen festes på plass igjen etter en ulykke. En tann som har løsnet har ofte omfattende skader som gjør at tann-nerven blir betent og ‘dør’. Rotbehandling er derfor relativt vanlig på tenner som har fått en omfattende skade. Du finner mer informasjon om rotfylling her og periodontitt her.

Innslått tann (Intrusjon)

Når tannen er trykket ned eller opp i kjevebeinet sier vi at tannen er innslått. Årsakene kan for eksempel være et fall der ansiktet har truffet bakken, et kraftig slag mot ansiktet eller andre former for ulykker. Hvis det dreier seg om melketenner bør tannlegen oppsøkes for å kontrollere at ikke tannen har skadet det permanente tannanlegget som ligger nær melketannsroten. Voksne må også oppsøke tannlegen umiddelbart da tannen og kjevepartiet også kan ha blitt skadet. Det kan være nødvendig med rotkanalbehandling, avhengig av hvor skadet selve tannen er.

Mistet tann (Eksartikulasjon)

Dersom du i voksen alder mister en tann er det viktig å oppsøke tannlegen umiddelbart. Skyld tannen i kaldt vann så fort som mulig og sett den på plass igjen umiddelbart dersom det er mulig. Om du ikke får satt tannen på plass, kan den oppbevares i et glass med vann inntil du ankommer tannlegen.

Tannlegeskrekk

Frykt for eller ubehag assosiert ved et tannlegebesøk er en av de vanligste årsakene til at enkelte unngår eller utsetter…

Trenger du akutt hjelp hos tannlegen?

Tannsmerter og skader kan være smertefullt og svært ubehagelig. I Odontia Tannlegene gjør vi alt vi kan for å tilby…

Gravide og munnhelse

Det skjer mye i kroppen når man er gravid og munnhelsen er intet unntak. Hormoner og spisevaner vil påvirke munnhelsen,…