Finn klinikk som tilbyr denne tjenesten

Klinikker
loading

Ved tannskader er det utrolig viktig å komme seg til tannlege med en gang for å unngå at problemet blir større.

Tannskader

I utgangspunktet rammer tannskader flest barn, men også voksne kan oppleve tannskader – da som resultat av ytre påvirkning som fall, ulykker eller vold. Det kan også være så enkelt som at man tygger forkjært. Tanna består av tre forskjellige lag som alle har sin funksjon. Emaljen som er det ytre laget på tanna, er et hardt belegg som beskytter tannens krone slik at den ikke skades. Selve hovedstrukturen i tanna er laget av et stoff som heter dentin. Blodårene og nervene som kommer fra kjeven og inn i tanna kalles for pulpa. Selve roten er festet til kjevebeinet ved et festebånd som kalles det periodontale ligament.

Tannskadene deles gjerne inn i fire forskjellige kategorier.

Tannbrudd

Når vi snakker om brudd på tannen kan det være bare i emaljen og/eller en del av dentinet eller vi kan snakke om hel blottlegging av pulpa, altså at området rundt nerven er blottlagt eventuelt at deler av roten er ødelagt. Den siste typen hvor pulpa blottlegges kan være ekstremt smertefull og det er nødvendig å komme seg rett til tannlegen av flere årsaker. For det første er det snakk om sterke smerter. For det andre er det lett å få betennelser og infeksjoner i dette området om det er blottlagt så bakterier får komme til.

Det kan bli nødvendig med en omfattende behandling avhengig av hvor dypt tannbruddet er og hvorvidt det er brudd på selve roten også. De fleste tilfeller holder det med rotfylling og krone, men i noen tilfeller kan det være helt avgjørende å få fjernet selve tanna. Om du har brukket av deler av tannen er det viktig å oppbevare den fuktig slik at den kan festes tilbake.

Løsning av tann

De fleste barn opplever jo løse tenner, gjerne i forbindelse med at melketennene løsner og trekkes for å gi plass til de permanente tennene. Men i noen tilfeller kan det være mulig at tenner løsner også hos voksne. Voksne som har fått en løs tann bør oppsøke tannlege umiddelbart. Den løse tanna kan fikses ved at tannlegen fester den og i noen tilfeller må det gis rotkanalbehandling for å sikre at tannen ikke skal bli løs igjen eller bli mer ødelagt. Løse tenner hos voksne kan komme av mange ting, men det kan for eksempel dreie seg om sykdommer i tannkjøttet eller at man har fått en form for slag mot munnen som har påvirket tennene.

Innslått tann

Når tanna er trykket ned eller opp i kjevebeinet sier vi at tannen er innslått. Årsakene til dette kan for eksempel være et fall der ansiktet har truffet bakken, et kraftig slag mot ansiktet eller andre former for ulykker. Hvis det dreier seg om melketenner bør tannlegen oppsøkes for å kontrollere at ikke tannen har skadet det permanente tannanlegget som ligger nær melketannsroten. Voksne må også oppsøke tannlegen umiddelbart siden tannen og kjevepartiet kan ha blitt skadet. Det kan være nødvendig med rotkanalbehandling, avhengig av hvor skadet selve tannen er.

Mistet tann

Har barnet mistet en melketann er det ikke noe vits i å oppsøke tannlegen, det er helt normalt. Men det kan faktisk skje at voksne også mister tenner og da er det viktig å oppsøke tannlege umiddelbart. Hvis du mister en av tennene dine bør du skylde den i kaldt vann så fort som mulig og sette den rett på plass og så ta kontakt med tannlegen. Om du ikke klarer å putte den på plass kan du oppbevare den i munnen eller i et glass vann.

Det finnes støtteordninger!

En del tannskader og behandling av disse dekkes av Helfo, dersom du ikke har private forsikringer (f.eks reiseforsikring).

Ta kontakt

Ved tannskader som brukket eller skall av tann anbefaler vi å ta kontakt med en av våre klinikker umiddelbart for en rask tannbehandling for å rette opp i tannskaden før den utvikles til hull eller andre problemer.