Usynlig tannregulering

Aligner er en nesten usynlig, avtakbar og komfortabel måte å rette dine tenner på. Behandlingen består av en serie gjennomsiktige plastskinner som tilpasses dine tenner ved støpning. Hver skinne brukes i 7-14 dager – hele døgnet, bortsett fra når du spiser, pusser tenner eller bruker tanntråd. Du må påregne å komme til kontroll hver fjerde til sjette uke.

Anbefaling

Dersom du ønsker å justere tannstillingen, men ikke ønsker en sjenerende tannregulering, kan aligner være et godt alternativ. Aligner er en nesten usynlig, komfortabel og avtagbar regulering som retter tennene i løpet av 6-18 mnd. Kom gjerne inn til en uforpliktende konsultasjon dersom du ønsker mer informasjon, konkret kostnadsoverslag og behandlingsplan.

Det er behandlet over 7 millioner pasienter med aligner på verdensbasis. Både kliniske undersøkelser og erfaringer gjennom mange år, viser at systemet retter de fleste tannstillingsfeil på en effektiv og skånsom måte.

Aligner, også kalt usynlig tannregulering, kan brukes til flere typer behandling; trangstilling, «skjeve fortenner», mellomrom, åpne bitt, kryssbitt, tilbakefall etter tidligere tannregulering med mer. Du kan lese mer om tannstillingsfeil her og tannregulering for voksen her.

Det er hovedsakelig voksne pasienter som benytter seg av aligner. Ofte er det, av ulike årsaker, ikke aktuelt med synlige stålklosser og ståltråd som ofte følger med tradisjonell tannregulering. Det er tannlegen som tar den endelige avgjørelsen om behandling med aligner passer for deg og dine tenner.

Hvordan går jeg frem når jeg ønsker aligner behandling?

1. Konsultasjon for aligner med din tannlege

Dine ønsker og behov avdekkes i samråd med tannlegen. Dine tenner og bittforhold undersøkes (andre behandlingsbehov, som fyllingsterapi og tannkjøttbehandling må utføres før aligner behandlingen kan starte). Det gjennomføres fotostatus og panoramarøntgen som del av undersøkelsen. Noen av våre klinikker gjennomfører denne delen av behandlingen som en ny time. Noen av våre klinikker har også mulighet til å simulere behandlingsresultatet på konsultasjonen. Forhør deg med din lokale tannklinikk om vi tilbyr denne løsningen.

2. Behandlingsplanlegging

Del 1: Utarbeidelse av behandlingsplan.

Tannlegen utarbeider en behandlingsplan som bearbeides i et dataprogram. Det beregnes hvordan hvert enkelt trinn i behandlingen skal forløpe, før det utarbeides en 3D-fremstilling av behandlingen fra start til slutt.

Endelig antall skinner bestemmes.

Del 2: Gjennomgang av behandlingsplan.
Vi utarbeider en virtuell behandlingsplan (3D), slik at du kan se og vurdere hvordan tennene dine vil flytte seg før skinnene produseres.

Når du har godkjent alt, bestilles skinnene og behandlingen kan starte noen uker senere.

 

Hvordan foregår behandlingen?

  • Ved første besøk utleveres vanligvis to til fire skinner. I mange tilfeller limes små komposittpunkter på tennene for å hjelpe skinnen å utøve riktig press. Disse fjernes ved endt behandling.
  • Hver skinne skal benyttes i en til to uker. Du får instruksjon av din tannlege angående tidsintervallet du skal forholde deg til.
  • Skinnen skal brukes minimum 20-22 timer pr. døgn og skal kun fjernes når du spiser og drikker.
  • Hver 4.-6. uke kommer du til kontroll hvor tannlegen leverer ut et nytt sett med skinner.

Når alignerbehandlingen er ferdig, er det viktig at tennene holdes på plass med det vi kaller retensjon. Dette er viktig for at tennene ikke skal vandre tilbake. I de fleste tilfeller, lages en skinne i plastmateriale, som benyttes som aligner de første månedene og deretter kun om natten.

I noen tilfeller kan det limes en ståltråd på baksiden av tennene for å holde de på plass. Tannlegen avgjør hva som er best for deg etter endt aligner behandling. Honorar for retensjon kommer i tillegg til honoraret for tannreguleringen.

Hva koster behandling med usynlig tannregulering?

Som med alle typer tannregulering, avhenger prisen av behandlingens kompleksitet. Generelt er prisen noe høyere enn for tradisjonell tannregulering. Voksne pasienter må dekke utgifter til tannbehandlingen selv. Prisen varierer fra 19.000 – 70.000 for behandling av begge kjever, avhengig av hvor mange skinner som er nødvendig. Dette inkluderer fremstilling av skinner hos tanntekniker, samt nødvendige kontroller underveis. I tillegg kommer retensjon i etterkant. Du vil før behandling få et kostnadsoverslag i henhold til din behandlingsplan.

Hvor lang er behandlingstiden med aligner?

Gjennomsnittlig behandlingstid er omtrent som tradisjonell regulering, 6-18 måneder, men hvert enkelt tilfelle er unikt. Tannlegen kan gi deg et mer konkret tidsbilde etter konsultasjon og planlegging av behandlingen.

Tannbleking med skinnene

Når du er under behandling med alignerskinner, kan de samme skinnene brukes som blekeskinner dersom du ønsker å bleke tenner i forbindelse med behandlingen.

Tannlegeskrekk

Frykt for eller ubehag assosiert ved et tannlegebesøk er en av de vanligste årsakene til at enkelte unngår eller utsetter…

Tannbleking

Vi tilbyr profesjonell tannbleking som enkelt og skånsomt kan brukes hjemme. Tannblekingen varer minst et år, og blekeskinnene kan brukes…

Tannstillingsfeil

Når det hos et barn konstateres en bittfeil eller tannstillingsfeil, er det viktig med henvisning til kjeveortoped. Som regel vil…