Finn klinikk som tilbyr denne tjenesten

Klinikker
loading

Visdomstennene er de siste som bryter frem, normalt ved 17-18 års alder eller noe senere. De andre tennene har allerede tatt sin plass og dette kan gi problemer for frembruddet av visdomstennene som ligger helt bakerst. Visdomstennene bryter noen ganger bare delvis gjennom slimhinnen. Andre ganger blir de liggende i kjevebeinet, helt dekket av slimhinnen og bein.

Det er de delvis gjennombrutte tennene som oftest gir problemer da munnhulebakteriene kan trenge ned langs kronen på tannen. Det kan da oppstå ett eller flere problemer som for eksempel infeksjon omkring tannen, karies (tannråte) i visdomstannen eller nabotannen, rotbetennelse omkring nabotannen, og mer sjeldent utviklingen av cyste eller svulst. Pasienten vil da kunne oppleve symptomer som smerter, hevelse i området og gapebesvær eller bare generell dårlig smak i munnen.

Visdomstenner bør ofte fjernes dersom:

  • Det er vedvarende og tilbakevennende smerter/ murring som resultat av en betennelse rundt tannen
  • Tannen skader nabotannen
  • Det er dannet en cyste i anslutning til tannkronen
  • Det er hull i tannen

Må du trekke visdomstenner eller andre tenner?

Visdomstenner er som andre tenner, og må ikke trekkes bare fordi de er visdomstenner. Det er vanligvis tenner som bryter delvis frem og skaper betennelse som må fjernes. Det er mer ukomplisert å fjerne visdomstenner hos unge enn eldre pasienter.

Smertefri behandling

I dag finnes det mange alternativer for en smertefri behandling som kan bidra til en bedre opplevelse av tannlegebesøket. Spør din tannlege om de forskjellige metodene tilgjengelig. En lokalbedøvelse skal være smertefri.

Les mer om vår smertefrie tannlegebehandling her!

Når visdomstannen er trukket

Avhengig av type bedøvelse, kan du oppleve nummenhet i tungen, leppene og kinn på den siden hvor visdomstannen er trukket. Du vil få utlevert bomullsputer som skal legges der tannen er fjernet. De skal være der i minst 15 minutter for å stoppe blødningen etter at tannen er trukket. For at såret skal gro best mulig, skal du vente minimum to timer med å spise, drikke og skylle såret.

Det er også andre ting du bør unngå etter en tanntrekking. Alt som øker blodstrømningen gjennom kroppen, som for eksempel fysisk aktivitet eller badstue. Dette fordi sjansen for blødninger øker der tannen er trukket. Hvis du vil sikre at helningsprosessen går som den skal, bør du også holde deg unna røyk og snus ettersom nikotin ødelegger denne helningsprosessen og øker risiko for komplikasjoner.

I opp til 5% av tilfellene ved trukket visdomstann, kan man utvikle en betennelse der tannen sto. Dette er smertefullt og oppstår vanligvis i underkjeven. Årsaken er vanligvis at «skorpen» med blod, der tannen er fjernet, løsner før såret har grodd ferdig. I tillegg til smerter, oppleves vanligvis vond lukt fra såret. Oppsøk tannlege om du har mistanke om komplikasjoner etter tanktrekking.