Tannprotese (gebiss)

Tannprotese, også kalt gebiss, er en erstatning for manglende tenner. Det er raskt, enkelt og et rimeligere alternativ enn tannbro og tannimplantat. Tannproteser sitter ikke fast og skal tas av for rengjøring og lufting av slimhinnen i munnen. Behandlingen passer for de som av ulike årsaker ikke kan få tannbro- eller tannimplantatbehandling. Tannproteser benyttes også som en midlertidig løsning før man får andre permanente løsninger.

Anbefaling

Ved bruk av tannprotese/gebiss, er rengjøring av tannprotesen og de gjenværende tennene viktig. Tannprotesen burde tas ut om natten for å redusere risiko for hull/karies på de gjenværende tennene med delprotese, og soppdannelse i slimhinnen ved helprotese. Dersom du allikevel ønsker å sove med protesen, er det ekstra viktig med grundig renhold før du legger deg.

Hva er en tannprotese?

En vanlig tannprotese er bygget opp av en basis av tannkjøttfarget akryl som formes etter en avstøpning av kjeven/ganen. På denne monteres plast- eller porselenstenner. Du har stor frihet til å velge utseende på en tannprotese, men mange foretrekker å etterligne det originale tannsettet og bruker bilder eller gamle avstøpninger som utgangsform.

Det finnes to type proteser

  • Delprotese – benyttes når man har igjen noen av sine egne tenner. Protesen sitter fast ved bruk av klammer rundt de gjenværende tennene.
  • Helprotese – benyttes når alle tennene mangler. I overkjeven holdes protesen på plass ved hjelp av musklene i leppe/kinn og vakuumet som skapes under protesen i ganen. I underkjeven vil mange pasienter oppleve at protesen sitter dårlig. Dette kan utbedres ved å feste protesen til to implantater, en behandling som støttes av Helfo. Her finner du mer informasjon om refusjon fra Helfo. Helprotese kan benyttes som en midlertidig løsning ved større implantatbehandlinger.

Fordeler ved bruk av tannprotese

  • Tannprotese er et rimelig alternativ for manglende tenner
  • En protese har god holdbarhet
  • Det er mulig å gjøre endringer uten store kostnader
  • En tannprotese har, for mange, akseptabel funksjon

Ulemper ved bruk av tannprotese

  • En protese gir en viss tyggefunksjon, men mange opplever protesen som et fremmedlegeme i munnen.
  • Opplevelsen av mat blir endret (smak, temperatur og konsistens) fordi deler av munnhulen er tildekket.
  • En tannprotese krever god munnhygiene med renhold av både protesen og munnhulen.
  • En tannprotese/gebiss kan ha et helt naturtro utseende rent kosmetisk. Protesebærere vil imidlertid ofte kunne ha fakter og grimaser som er karakteristiske, spesielt når tannprotesen har dårlig tilpasning. Tannlegen kan bygge om tannprotesen dersom du merker tendenser til dette.

Hva kan jeg oppleve ved bruk av tannprotese/gebiss?

Å venne seg til tannprotese kan ta tid. Økt spyttproduksjon, brekningsfornemmelser og oppsamling av mat er vanlige plager den første tiden. Det vil også ta tid før muskulatur og slimhinner venner seg til den nye situasjonen. I begynnelsen kan det derfor være hensiktsmessig å ty til flytende og lett-tygd mat. Tannprotesen kan forårsake ømme punkter og gnagsår i munnen der tannprotesen klemmer. Dersom du opplever dette, kan tannprotesen korrigeres hos tannlegen.

Til å begynne med vil noen oppleve at det er vanskelig å snakke tydelig. Dette gjelder spesielt lyden ‘s’. Høytlesning for seg selv er god trening for å fremskyve tilvenningen. Dersom du opplever at uttalevansker vedvarer, kan tannprotesen justeres hos tannlegen.

Hvor holdbar er en tannprotese?

Til tross for at selve tannprotesen har god holdbarhet, kan festene etter hvert bli mindre effektive slik at tannprotesen ikke sitter like godt. Dette kan vanligvis justeres hos tannlegen ved at festene strammes forsiktig.

Tannprotesens passform vil med tiden bli dårligere, grunnet gradvise endringer i kjeven. Tannprotesen kan da tilpasses endringene ved at den fores ut med akryl, men ofte vil det være bedre å fremstille ny. Tidsintervallet for tilpasning eller utvikling av ny tannprotese er individuelt og må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Hvordan tar jeg best vare på en tannprotese?

Renhold av tannprotese/gebiss

Tannprotesen må rengjøres en til to ganger om dagen med en myk tannbørste eller spesialbørste. Tannprotesens innside må pusses nøye i tillegg til protese-tennene. Rengjøringen kan gjennomføres med tannpasta med slipemiddel eller Zalo. Protese-rensemiddel kan også brukes, men følg bruksanvisningen nøye.

Kjevekam, gane og tunge skal rengjøres med myk tannbørste. Ved mangelfull rengjøring av disse områdene, kan du oppleve dårlig smak i munnen, soppdannelser i slimhinnen og/eller dårlig ånde.

Ikke glem de gjenværende tennene. Med bruk av tannprotese/gebiss er disse mer utsatt med tanke på hull/karies og tannkjøttproblemer. Fluor og godt renhold er derfor avgjørende for å ivareta en god munnhelse. Du kan lese mer om fluor her og hvordan du pusser tenner mest effektivt her.

Hvordan oppbevarer jeg tannprotesen om natten? 

Tannprotesen burde tas ut om natten for å redusere risiko for hull/karies på de gjenværende tennene med delprotese, og soppdannelse i slimhinnen ved helprotese. Tannprotesen bør da oppbevares fuktig, gjerne i et fuktig kjøkkenpapir.  Dersom du allikevel ønsker å sove med tannprotesen, er det ekstra viktig med grundig renhold før du legger deg.

Dersom du er plaget med soppinfeksjon i slimhinnen ved bruk av helprotese, skal den oppbevares tørt over natten etter grundig rengjøring. Soppinfeksjon i munnhulen kan behandles av tannlege.