Snorkeskinne

Sover du eller din partner dårlig om natten på grunn av snorking? Behandling med snorkeskinne kan være løsningen. En snorkeskinne settes på tennene før man skal sove om kvelden. Skinnen fungerer ved at underkjeven skyves fremover slik at luftveiene holdes åpne.

Anbefaling

Dersom du opplever utfordringer forbundet med snorking eller mistenker at snorking forringer søvnkvaliteten din, er det lurt å bestille en innledende konsultasjon hos tannlegen. Konsultasjonen er uforpliktende, men vil gi bedre innsikt i behandlingsalternativene og hvordan disse kan bistå til økt livskvalitet.

Hva er snorking?

Snorking er et utbredt fenomen som påvirker mennesker over hele verden, og er noe mer utbredt blant menn enn kvinner. Tilstanden oppstår når luftstrømmen hindres under søvn, noe som fører til vibrasjoner i halsens myke vev og produserer den karakteristiske snorkelyden. Selv om snorking i seg selv ikke er skadelig kan det være et symptom på mer alvorlige utfordringer som krever medisinsk evaluering og behandling.

Hvorfor snorker vi?

Snorking kan skyldes en rekke ulike faktorer og påvirker mennesker i alle aldre og kjønn. Forståelsen av hvorfor noen snorker og andre ikke, er nøkkelen til å identifisere effektive behandlingsmetoder. Her er noen av de vanligste årsakene til snorking:

 • Overvekt: Det er spesielt to faktorer som gjør at vekt kan påvirke snorking. Ekstra vekt i halsområdet kan føre til press på luftveiene som igjen vil resultere i snorking. Samtidig kan ekstra vekt, spesielt rundt mageregionen, legge økt press på brystet som påvirker pustemønsteret.
 • Alder: Med alderen avtar muskeltonen i halsen, noe som øker risikoen for at luftveiene kollapser under søvn, og dette kan resultere i snorking. Hormonelle endringer, spesielt i forbindelse med overgangsalder kan påvirke snorking hos kvinner.
 • Søvnstilling: Å sove på ryggen kan føre til at tungen og det myke vevet i halsen faller bakover, noe som kan blokkere luftveiene og forårsake snorking.
  Anatomi i munnen og nesen: Anatomiske forskjeller som en lang myk gane eller store mandler kan bidra til at snorking oppstår.
 • Nesetetthet: Tilstander som kronisk tett nese eller nesepolypper kan føre til snorking dersom du vanligvis puster gjennom munn, og har en annen underliggende årsak til snorkingen.
 • Alkohol: Promille kan føre til avslapning av musklene i halsen, noe som kan forverre snorking.
 • Røyking: Røyking kan forverre snorking ved å irritere slimhinnene i luftveiene og øke slimdannelse i halsen.

Hvordan behandle snorking?

Hos tannlegen kan vi behandle tilstanden ved hjelp av en snorkeskinne. Dette er en av de mest effektive og brukervennlige behandlingene for å håndtere snorkingen. Med det sagt, er snorkeskinne ingen behandling for den underliggende årsaken til at snorking oppstår. Behandling av snorking må derfor sees i sammenheng, og vil variere ut ifra underliggende årsak.

Hva er snorkeskinne?

En snorkeskinne er spesielt utviklet for å håndtere problemet med obstruert luftstrøm, som er den direkte årsaken til at snorking oppstår. Selv om snorkeskinner kan kjøpes ferdig på nett, anbefaler vi sterkt å skreddersy snorkeskinner tilpasset ditt bitt hos tannlegen.

Fordelen ved å få tilpasset skinnen til ditt individuelle bitt, er at skinnene blir mer effektive og ikke minst mer komfortable. Dersom du bruker skinner som ikke er tilpasset ditt bitt og din kjeveposisjon, kan problemer med kjeveleddet lettere oppstå. I tillegg er det enklere å rengjøre de skreddersydde skinnene, noe som gagner din generelle munnhelse.

Hvordan fungerer en snorkeskinne?

Snorkeskinnen fungerer ved å holde underkjeven i en lett fremskutt posisjon mens du sover. Denne justeringen bidrar til å utvide luftveiene i halsen, noe som reduserer risikoen for at det myke vevet kollapser og vibrerer under pustingen. Ved å utvide luftveiene i halsen, bidrar snorkeskinnen til å minimere eller eliminere snorkelyden og forbedrer kvaliteten på søvnen både for brukeren og deres sovepartner.

Hvordan utføres behandling med snorkeskinne hos tannlegen?

 • Bestill time til konsultasjon hos tannlegen
 • Er du en kandidat for snorkeskinne, tar vi avtrykk og nødvendige bilder for å fremstille en snorkeskinne skreddersydd etter ditt bitt.
 • Avtrykk sendes inn til tanntekniker som deretter produserer skinnen og sender den tilbake til klinikken
 • Skinnen prøves på klinikken, og eventuelle tilpasninger gjøres før du får med snorkeskinnen hjem. Dette er for å sikre at du kan gjennomføre behandlingen med så komfortabelt som mulig

Opplever du utfordringer forbundet med snorking og at din søvnkvalitet reduseres som et resultat? Ta det første skrittet mot en bedre natt søvn og bestill en konsultasjon hos oss. Våre erfarne tannleger er her for å hjelpe deg.

Behandling

Tannlegeskrekk

Nyheter

Finansielle støtteordninger for tannlegeregningen

I Norge er hovedregelen at voksne selv må betale utgiftene til tannbehandling. Det er ingen automatisk egenandelsordning som hos legen, og pasienten må dekke alle kostander forbundet med behandlingen. Det finnes noen unntak dersom du har visse sykdommer, tilstander eller skader der folketrygden, via Helfo…