Trenger du akutt hjelp hos tannlegen?

Tannsmerter og skader kan være smertefullt og svært ubehagelig. I Odontia Tannlegene gjør vi alt vi kan for å tilby akutt tannbehandling på dagen slik at du får den hjelpen du trenger – når du trenger den. Ved store smerter, vil du få smertelindrende tannbehandling og vi gjør vårt beste for å behandle årsaken umiddelbart. Ofte vil det allikevel være behov for at du kommer tilbake til tannlegen for videre tannbehandling ved omfattende behandlingsbehov.

Vi prioriterer akutt behov for tannbehandling

Vi er opptatt av at du skal få umiddelbart hjelp ved behov for akutt tannbehandling. Vi prioriterer derfor deg med akutt behov for tannlege og gjør vårt ytterste for å trylle frem en time til deg så raskt som mulig. Dersom du ikke finner en ledig time samme dag på nett, anbefaler vi derfor at du ringer inn til tannklinikken dersom akutte tannproblemer oppstår. I slike tilfeller klarer vi ofte å få deg inn selv om timeboken er full.

Hvilke tilfeller krever akutt tannbehandling?

Jeg opplever akutt tannverk

Ved akutt tannverk bør tannlege oppsøkes snarest og du har behov for en akutt tannlegetime.
Tannpine kan oppstå av ulike årsaker og du kan lese mer om årsakene her.

Vedvarende tannsmerter som deretter forsvinner, er ofte tegn på at noe er galt snarere enn at ting er i orden igjen. Smertefrihet kan skyldes at tann-nerven er død. I så tilfelle, vil du før eller siden få en infeksjon rundt tannroten – ofte uten smerter. En pågående infeksjon i kroppen bør alltid behandles da det er en belastning for immunforsvaret.

Dersom du ikke finner ledig tid innen 24 timer på nett, anbefaler vi deg å ringe inn til din lokale tannklinikk slik at vi kan finne en time til deg raskt.

En fylling har falt ut

Dersom du mister en tannfylling vil tannen svekkes, være eksponert for bakterier og utsatt for karies og annen sykdom. Skaden kan derfor forverres om du avventer tannlegebesøket for lenge.

Ta kontakt med oss ved første anledning så finner vi en time til deg raskt. Du kan også finne ledig time på nett for mange av våre klinikker her.

Noe sitter fast mellom tennene

Dersom matrester eller annet har kilt seg fast mellom to tenner, og du ikke enkelt får det ut med tannpirker eller tanntråd, bør du oppsøke tannlege. Ikke bruk makt for å løsne gjenstanden da dette kan gjøre større skade.

Dersom du ikke finner en ledig time innen 24 timer i vår online booking, anbefaler vi at du ringer ringe inn til din lokale tannklinikk slik at vi kan hjelpe deg raskt.

Det har oppstått hevelse rundt en tann eller i ansiktet (med eller uten feber og redusert almenntilstand)

I slike tilfeller bør du ringe inn til din nærmeste klinikk umiddelbart dersom du ikke finner en ledig time i vår online booking samme dag.

Det føles ut som en eller flere tenner er løse

Dersom du i voksen alder opplever at en eller flere tenner føles løse, kan dette skyldes tannkjøttsykdommen periodontitt. I slike tilfeller er det viktig at du kontakter tannlegen umiddelbart.

Du finner mer informasjon om periodontitt her.

En tann er slått ut  

I slike tilfeller er det viktig at du bestiller en akutt tannlegetime med en gang. Dersom den utslåtte tannen er melketann, er det som regel ikke nødvendig med akutt tannbehandling. Dersom du ikke finner en ledig time umiddelbart i vår online booking, anbefaler vi at du ringer inn til din lokale klinikk slik at de kan hjelpe deg.

Hva bør jeg gjøre dersom jeg har en utslått tann?
Dersom det lar seg gjøre, anbefaler vi at du setter tannen tilbake i munn umiddelbart og oppbevarer den under tungen din. Da er det større sannsynlighet for at vi kan redde tannen. Eventuelt kan du putte tannen i et glass med melk og ta med deg glasset til tannlegen.

En bit av tannen har knekt av  

I slike tilfeller er du i akutt behov for tannlege og bør kontakte oss umiddelbart for at vi skal kunne hjelpe deg å bevare tannen. Legg biten i et glass med melk og ta den med deg til tannlegen. I mange tilfeller kan vi lime biten på igjen med godt estetisk og funksjonelt resultat.

Dersom du utsetter tannlegebesøket når en del av tannen knekker kan skaden forverres.
Vi anbefaler derfor at du ringer klinikken umiddelbart dersom vi ikke har ledig time i vår online booking samme dag.

Behandling

Tannskader/traume

Behandling

Tannverk

Tannverk, også kalt tannpine, kan ofte oppleves som en intens ilende og/eller dunkende smerte i tennene, strålende smerte mot hodet/øre eller isende smerte. Årsaken til tannverk kan være ulike sykdommer i tenner og tannkjøtt som betennelse i tannkjøttet og bør alltid undersøkes av tannlege.