Tannkrone

En tannkrone er en måte å reparere og beskytte den gjenværende delen av en tann som er slitt eller ødelagt, eller en måte å erstatte manglende tenner på. Tannkronen er en kunstig konstruert tann, som tilpasses deg og dine tenner både i form og farge, og dermed ser ut som en vanlig tann. Den konstruerte tannkronen festes som en slags kapsel utenpå slitte eller ødelagte tenner, eller erstatter gamle og slitte tannkroner man har fra før. Eventuelt kan tannkronen festes til et implantat, dersom du mangler en hel tann.

Anbefaling

Dersom du mangler en eller flere tenner anbefaler vi at du kommer inn for en uforpliktende samtale med tannlegen. Da vil du få mer informasjon om dine alternativer, og etter samtalen vil vi også kunne gi deg et konkret kostnadsoverslag og en behandlingsplan.

Hva er en tannkrone?

Når det er svært lite tannsubstans igjen er ofte det beste alternativet en tannkrone om tannen skal bevares. Kroner kan lages i ulike materialer. Enten som porselenskroner med en sterk innerkjerne i gull-legering eller Zirconiumdioksyd, eller som helkeramiske med porselen tvers gjennom. Vi anbefaler materiale basert på krav til estetikk og belastning. Dersom tannen er så redusert at man ikke har nok feste for en krone, må den ofte forlenges med en stift. Dette kan fremstilles i støpt gull eller som kullfiberstifter med kompositt. Dersom hele tannen mangler, må kronen festes til et tannimplantat.

Hvordan setter man inn en tannkrone?

  • Tannlegen må først fjerne gamle fyllinger og ødelagt tannsubstans, før tannen formes så den kan gi feste for en krone.
  • Det gjøres en digital skanne eller det tas avstøpninger av den preparerte tannen, nabotennene og motstående kjeve for å sikre perfekt passform av kronen.
  • Tannen blir dekket av en midlertidig krone som skal beskytte behandlingsflaten i dagene det tar å lage den permanente tannkronen hos tanntekniker.
  • Tannkronen blir laget ferdig på et tannteknisk laboratorium basert på en digital skanne eller avstøpningene i løpet av noen dager. Tannkronen limes/sementeres så på plass av tannlegen.

Hvordan setter man inn en tannkrone dersom hele tannen mangler?

Ved innsetting av tannkrone der hele tannen mangler, må man først operere inn et tannimplantat før tannkronen kan festes. Du kan lese mer om implantatbehandling her.
Eventuelt kan behandlingen gjennomføres med en tannbro. Du finner mer informasjon om tannbro her.

Er tannkrone en permanent løsning?

En tannkrone er som regel en meget sterk og holdbar tannerstatning, men krever likevel vedlikehold. En tannkrone er kostbar, men kostnadseffektiv på grunn av dens holdbarhet. Kronen i seg selv er oftest nesten uslitelig, men det svake punkt er overgangen til tannroten der kronen kan undermineres av tannråte. Det er viktig at dette oppdages og behandles tidlig. Følg derfor de anbefalinger som tannlegen gir om kontroll. Her finner du også god veiledning for hvordan du best kan ivareta din munnhelse.

Tannlegeskrekk

Frykt for eller ubehag assosiert ved et tannlegebesøk er en av de vanligste årsakene til at enkelte unngår eller utsetter…

Tannbro

Dersom du mangler en eller flere tenner kan dette behandles ved hjelp av en tannbro. En tannbro er flere sammenhengende…

Tannimplantat

Tannimplantater brukes til å erstatte en eller flere tenner som mangler. På den måten kan du få nye tenner som…