Røyking generelt er ikke forbundet med en frisk munn og et pent smil. Tobakk kan ofte gi misfarging i tannkjøttet og misfarging av tenner og fyllinger. Når man snakker med en som røyker kjennes det også lett på lukten.

Røyker du har du i gjennomsnitt to-tre ganger større sjanser for å utvikle munnhulekreft enn ikke-røykere. Stort og langvarig forbruk øker sjansen ytterligere, så dette er en god grunn til å stumpe røyken i dag. Røyking påvirker dessuten også utviklingen av tannkjøttbetennelse.

Røykere har i gjennomsnitt mer tannbelegg og dypere tannkjøttlommer enn de som ikke røyker.

Røyking kan skape i tannkjøttsykdom

Forskning har også vist at røykere med tannkjøttsykdommen periodontitt får en raskere og mer alvorlig progresjon samt at resultatet av behandlingen  blir bedre hos dem som ikke røyker. Periodontitt er en betennelsessykdom i tennenes festeapparat. Dette er en vanlig sykdom som hos de aller fleste utvikles svært sakte. Ubehandlet vil den ofte før til at tenner løsner og går tapt, men dette kan ta lang tid. Det er anslått at ca. halvparten av personer over 40 år blir rammet av sykdommen i mild til moderat form. Det er også bevist at denne behandlingen har bedre resultater for dem som har sluttet å røyke enn dem som røyker fast.

Hva om du slutter å røyke?

Om du slutter å røyke vil det faktisk være mulig å se forbedringer på munnslimhinnen din allerede etter kun 3 måneder. Tannkjøttet blir mye friskere, misfarginger oppstår i mye mindre grad og du lukter ikke vondt.

Snus er heller ikke bra for tannhelsen din.

Snusen misfarger tennene, gjør at tannkjøttet trekker seg tilbake, gir skader på slimhinnen og kan føre til kreft i munnhulen. Om du har brukt snus over lang tid vil man kunne se at overflaten på slimhinnen bli hvitaktig og fortykket i området der snusen er plassert. Heldigvis er dette noe som oftes leges av seg selv om du slutter. Om du først er avhengig av snus anbefaler vi at du bytter sted å legge snusen; da vil ikke det samme området av slimhinnen bli belastet hele tiden. Vær alltid obs om det oppstår sår som ikke gror i løpet av noen få dager i området der du legger snusen. Da bør du oppsøke tannlege for nærmere undersøkelse.

Om du kontakter oss, kan vi diagnostisere tobakksskader på et tidlig stadium og hjelpe deg i gang med avvenning om du ønsker det.