Frykt for eller ubehag assosiert ved et tannlegebesøk er en av de største årsakene til at enkelte unngår eller utsetter tannlegebesøket. De færreste liker å gå til tannlegen, men de fleste klarer å gjennomføre behandlingen uten store problemer. For de som lider av tannlegeskrekk (odontofobi) er saken en annen. Undersøkelser viser at 5-10% av den voksne befolkningen i Norge unngår regelmessig besøk hos tannlegen grunnet angst for tannbehandlingen.

Den gode nyheten er at det finnes en rekke måter å overkomme tannlegeskrekk på. Vi tar tannlegeskrekk på alvor, og ønsker å trygge deg på at du alltid er ivaretatt hos Odontia Tannlegene.

Vi har stor forståelse for at det er vanskelig å komme inn til klinikken dersom du har tannlegeskrekk. Det er allikevel viktig å understreke at det å ikke gå til tannlegen over en lengre periode, eller prøve å løse problemer rundt munnhelsen på hjemmebane, kan føre til store komplikasjoner. Vi anbefaler alltid en forbyggende tilnærming, slik at du slipper unna store behandlinger, med mindre det er helt nødvendig.

Vi håper at alle som føler ubehag eller angst rundt et besøk på en av våre klinikker kan føle seg trygg på at vi er her for å hjelpe. Si ifra om dette når du kommer så tar vi ekstra hensyn.

Hva er årsaken til tannlegeskrekk?


Det er mange årsaker til tannlegeskrekk eller ubehag rundt et tannlegebesøk. Den vanligste årsaken er negative erfaringer hos tannlegen i barneårene. Slike erfaringer har ofte to ting til felles. Smerte og en følelse av manglende kontroll. Slike opplevelser kan være svært vanskelig å bearbeide.

En annen årsak er ‘skrekkhistorier’ rundt tannlegebesøk, selv om du ikke nødvendigvis har opplevd noe negativt hos tannlegen selv.

Tannlegeskrekken kan også være en del av en generell angstlidelse. Dette kan forsterkes av et lengre opphold fra tannlegebesøk som fører til engstelse rundt tryggheten ved å gå til tannlegen. Dersom du er redd for nåler, smerte eller invasjon av intimgrensen kan dette også være triggere for tannlegeskrekk.

Hvordan overkomme tannlegeskrekk:


Tannlegeskrekk kan behandles, men det tar tid. Første steg er å bestille time og møte opp.
Når du bestiller time, er det lurt å formidle ditt nivå av tannlegeskrekk eller uro slik at tannlegen kan tilrettelegge behandlingen etter dine behov. Tannlegen kan da blant annet gå gjennom behandlingen med deg på forhånd, slik at du vet hva som skal skje gjennom hele behandlingen.

Familie eller en nær venn du føler deg trygg med kan ofte gi den nødvendige støtten og oppmuntringen som kreves for å møte tannlegen. Dersom du ønsker, kan de også være med inn på behandlerrommet.

En gradvis tilvenning til behandling der du som pasient opplever kontroll over situasjonen kan være en effektiv metode for å behandle tannlegeskrekken. Behandlingen deles da opp i mindre deler, hvor hvert trinn skal beherskes før man går videre til neste. På den måten vil du som pasient oppleve kontroll og mestring og på sikt være i stand til å gjennomføre tannbehandlingen på vanlig måte.

Det er viktig for oss at du ikke opplever smerte under behandlingen. Vi setter derfor alltid bedøvelse svært skånsomt.

Kontinuitet er viktig for pasienter med tannlegeskrekk. Vi anbefaler derfor jevnlig besøk hos tannlegen slik at angsten får mindre tid til å bygge seg opp mellom hvert besøk.

For noen kan stress-reduserende teknikker være effektivt før du ankommer klinikken, i venterommet og under behandlingen. Dette kan blant annet være pusteteknikker, beroligende musikk eller beroligende medikamenter.