Tannstein er noe de fleste av oss opplever i større eller mindre grad.

Tannstein er et hardt gult belegg som sitter langs tannkjøttkanten. Tannstein er et forkalket bakteriebelegg som alle opplever å få i varierende mengde. Mengden tannstein som dannes er individuell og påvirkes blant annet av renhold, sammensetningen i spyttet og medikamentbruk. Tannstein har ingen funksjon, men belegget irriterer tannkjøttet. I mer alvorlige tilfeller kan det føre til tannkjøttbetennelse, og pasienter disponert for tannløsningssykdommen periodontitt kan oppleve at denne utvikles raskere når det ligger tannstein langs tannkjøttet. Fjerning av tannstein er viktig for å opprettholde et friskt tannkjøtt.

Symptomer:

  • Synlig gult belegg rundt tannkjøttkanten
  • Dårlig ånde
  • I mer alvorlige tilfeller kan du få tannkjøttbetennelse; tannkjøtt som er hovent, rødt og blør lett.

Årsak:
Tannstein er forkalket plakk, et bakteriebelegg som har festet seg til tannen over tid.

Hvordan forebygge?
Det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannstein er å opprettholde en god munnhygiene og på den måten redusere mengden plakk.

  • Puss tennene grundig to ganger daglig med flourtannkrem
  • Dersom du er usikker på om din pusseteknikk er god kan du få veiledning av din tannlege eller tannpleier.
  • Bruk tanntråd/tannstikker/mellombørster for å fjerne bakteriebelegget som dannes mellom tennene. Her kommer ikke tannbørsten til.
  • Munnskyll tilfører fluor og hemmer i en viss grad dannelsen av plakk. Munnskyll tilsatt zink kan forhindre dårlig ånde.
  • Å fjerne tannstein regelmessig er det beste for et sunt tannkjøtt. De fleste voksne anbefales å fjerne tannstein to ganger pr år; en gang i forbindelse med den årlige undersøkelsen hos tannlegen og en gang i året hos tannpleier.

Behandlingsforløp:
Fjerning av tannstein er noe tannlegen gjør som del av den vanlige undersøkelsen. I tillegg til årlig undersøkelse hos tannlegen, anbefales årlig besøk hos tannpleier for profesjonell tannrens og fjerning av tannstein.