Finn klinikk som tilbyr denne tjenesten

Klinikker
loading

Tannstein er noe de fleste av oss opplever i større eller mindre grad.

Tannstein er et hardt belegg som sitter langs tannkjøttet. Dette består som regel av forkalket plakk, eller med andre ord, et bakteriebelegg som har vært festet til tannen over lang tid. Selv uten plakk til stede, kan tannstein dannes ved at kalsium og fosfater i spyttet krystalliserer seg på tannoverflaten. Mengden tannstein som dannes varierer fra person til person og avhenger blant annet av renhold, sammensetningen i spyttet og medikamentbruk.

Tannstein har ingen funksjon, men bakteriene i plakket produserer syre som kan forårsake hull i tennene og illeluktende svovelforbindelser som gir dårlig ånde. I mer alvorlige tilfeller kan det føre til tannkjøttbetennelse og pasienter disponert for tannløsningsykdommen periodontitt kan oppleve at denne utvikles raskere.

Ta grep selv

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannstein er å opprettholde en god munnhygiene. På den måten reduseres mengden plakk.

  • Puss tennene grundig to ganger daglig
  • Bruk tanntråd/tannstikker/mellombørster mellom tennene
  • Bruk munnskyld som inneholder eteriske oljer, sorbitol og xylitol. Disse bidrar til å bekjempe dannelse av plakk, som igjen kan forhindre at det danner seg tannstein. Munnskyld som i tillegg inneholder sinkklorid, kan hjelpe med å motvirke nydannelse av tannstein
  • Gå regelmessig til tannpleier for profesjonell tannrens og fjerning av tannstein