Finn klinikk som tilbyr denne tjenesten

Klinikker
loading

Tannstein er noe de fleste av oss opplever i større eller mindre grad.

Tannstein dannes av mineraler i spyttet vårt, og legger seg som et gulhvitt belegg langs tannkjøttskanten. Noen danner mye og andre lite. Mengden tannstein som dannes avhenger bl.a av renhold, sammensetningen i spyttet og medikamentbruk.

Ta grep selv

Tannstein har ingen funksjon, men vil alltid virke irriterende på tannkjøttet og medvirker til dårlig ånde. Pasienter som er disponert for tannløsningssykdommen periodontitt kan oppleve at denne utvikles raskere dersom det ligger tannstein på tennene. Så her gjelder det å ta grep selv, og det er i grunn såre enkelt. Du kan begynne med å pusse tennene ordentlig to ganger daglig. Bruk gjerne også tanntråd for å få fjernet det som tannbørsten når. Deretter er det viktig at tannstein fjernes profesjonelt for at tannkjøttet ikke skal bli betent. Hvor hyppig avhenger av hvor mye tannstein du danner.

Fjerning av tannstein

Det å få fjernet tannstein hos tannpleier eller tannlege trenger ikke være så mye hokus pokus. Har du tannstein som er myk og ny er det over ganske kjapt og det gjør ikke noe særlig vondt heller. Dette er gjerne resultatet om du tar godt vare på tennene dine, men likevel ikke klarer å bli helt kvitt alt av belegg.

I noen tilfeller kan imidlertid belegg og tannstein ha satt seg skikkelig godt på tennene. Tannsteinen vokser også ettersom man gjerne ikke får fjernet alt av plakk rundt eller på selve tannsteinen. Det er jo gjerne en grunn til at den er der i utgangspunktet. Det man da opplever er at tannkjøttet blir betent: Det blir sårt og blør lett.