Finn klinikk som tilbyr denne tjenesten

Klinikker
loading

Teknologisk utvikling og nye behandlingsmetoder har ført til at vi nå kan tilby flere typer nesten usynlig tannregulering uten skruer og metall festet på tennene. Spesialtilpassede gjennomsiktige skinner settes på tennene. Skinnene er avtakbare og tas ut ved spising og tannrengjøring. Uten metall festet til tennene er dette en mer komfortabel behandling med mindre irritasjon av munnslimhinnen og liten sannsynlighet for munnsår. Usynlig regulering benyttes til behandling av ungdom og voksne uansett alder.

Anbefalt behandling og behandlingstid vil variere etter pasientens behov.

Trenger du tannregulering?

I disse dager er det relativt normalt med regulering og for barn og ungdom er det ikke i nærheten av å være så mye stigma knyttet til det lengre. Det er kommet mange spennende produkter og teknikker som gjør at man kan få rettet på tennene uten den stålrekka på fremsiden av tannsettet.

Les mer om Invisalign her.

Hvorfor må man ha tannregulering?

Mange tenker at det handler om det estetiske, at man skal ikke ha mellomrom mellom tennene for det er ikke pent. Eller man skal ikke ha skeive tenner for det er ikke pent. Men det handler faktisk om ganske mye mer enn akkurat det. Joda, man bruker regulering for å rette opp skeiv eller i noen tilfeller gal tannstilling. Men hvorfor er egentlig dette så viktig?

Er du en som har liten plass i tanngarden så har det faktisk en god del å si. En tanngarde hvor det er liten plass mellom tennene eller tennene er veldig skeive er vanskelige å gjøre rent. Det betyr at det kreves en del når det kommer til tannhygiene, og det er ikke alle som er i stand til å følge dette opp. Det å bruke tanntråd for eksempel kan være veldig vanskelig ettersom man ikke kommer inn over alt. Om man ikke klarer å pusse tennene riktig eller bruke tanntråd, er det steder hvor det vil bli liggende belegg og dette belegget kan føre til hull i tennene og i verste fall periodontitt.

Om det er slik at man har store mellomrom mellom tennene enten som vanlig avstand eller fordi man mangler tenner, så betyr det at tyggeevnen og biteevnen er nedsatt. Det samme gjelder ved veldig åpent bitt. Mange kan oppleve smerter når de spiser og det kan være at de får problemer med at de må tygge hardere på ene siden av munnen enn den andre. Det betyr blant annet at man bygger ut muskulaturen mer på den ene siden.

Det handler selvfølgelig også om hvordan bittet ditt er. Et bitt som er veldig dypt vil kunne gi skader i ganen. Dette er fordi undertennene vil skrape opp i ganen bak fortennene og dermed blir det sår i ganen. Kraftig overbitt eller kraftig underbitt kan også gi problemer med for eksempel gnissing mellom tenner i over og underbitt, som igjen kan file ned tennene. Derfor er det viktig å gå tennene til å stå i normal stilling.

usynlig regulering, Invisalign. Smertefri behnadlingHva er mulighetene?

Det er litt avhengig av alder, men det er lettest å få rettet tennene når de er i 12-15 års alderen, men mange gjør det ikke før de er kommet i voksen alder. Det er vanlige å få faste eller avtagbare regulerering. De faste er gjerne de som vi er vant til i metall som settes fast på tennene ved lim eller sement før metalltråder settes gjennom hver og en. Så legges det trykk på ved å stramme disse metalltrådene. Dette kan være med å rette opp tennene eller flytte tenner frem og tilbake. Alt etter hva som er nødvendig for nettopp deg. Den avtagbare har metallkroker eller anker på tennene slik at du kan ta reguleringen ut og sette den inn igjen.

Les mer om Invisalign her.

Har du noen spørsmål eller trenger personlige råd, ta kontakt med din lokale Odontiaklinikk.