Våre tjenester: Tannproteser

Tannproteser er en erstatning for manglende tenner, raskt, enkelt og rimeligere enn alternative behandlinger. Tannproteser kan tas av og på og kan tas ut for å rengjøre og lufte slimhinnen i munnen. Denne type behandling passer for de som av ulike årsaker ikke kan få tannbro- eller tannimplantatbehandling, eller benyttes som en midlertidig løsning før man får andre permanente løsninger. En protese er raske å fremstille, og kan være et godt permanent alternativ for noen. To typer tannproteser benyttes, del- og helproteser.

Delproteser benyttes når man har igjen en del av sine egne tenner. Protesen sitter fast ved bruk av klammer rundt de gjenværende tenner.

I tilfeller der alle tennene mangler i en kjeve kan helprotese være en løsning. Ved større implantatbehandlinger kan også en helprotese benyttes som en midlertidig løsning. Protesen holdes på plass ved hjelp av musklene i ganen og vakuumet som skapes under protesen.

Har du noen spørsmål eller trenger personlige råd, kontakt oss.

Proteser

 • Proteser er den tradisjonelle tannerstatning for manglende tenner.
 • En vanlig protese er bygget opp av en basis av tannkjøttfarget plast som formes etter en avstøpning av kjeven/ganen. På denne basisen monteres plast eller porselenstenner.
 • En har stor frihet til å velge utseende av en protese, men mange foretrekker å etterligne det originale tannsettet og bruker bilder eller gamle avstøpninger som utgangsform.
 • Protesen holdes primært på plass av god passform, evt med tillegg av en tyktflytende masse. Dersom en fortsatt har tenner festes protesen med stål- eller plastbøyler til tilstøtende tenner.
 • Metoden kan erstatte alt fra enkelttenner til hele tannsett.
 • Fordelen er lav pris, god holdbarhet og for mange akseptabel funksjon.
 • Ulempene er markerte. En protese gir an viss tyggefuksjon, men mange opplever protesen som et fremmedlegme i munnen. Opplevelse av mat blir endret (smak, temperatur og konsistens) ved at deler av munnhulen er dekket av et fremmed materiale.
 • Mange opplever at talen endres. Ved en godt tilpasset protese er dette imidlertid et forbigående problem
 • Et tilbakevendende problem er at protesen kan løsne. Dette problemet har en sammensatt årsak. Kjevens naturlige form har blant annet sammenheng med den punktvise belastning normale tenne gir kjevebenet. En protese har ikke kontant med kjevebenet og dermed endres kjeven gradvis. Over år vil kjevebenet bli tilbakedannet, minske i høyden og bli mindre markert. En protese vil gradvis få dårligere passform og vil få dårligere feste. Før eller senere må en protese bygges om, eventuelt lages helt påny når passformen er blitt for dårlig.
 • En protese krever god hygiene i form av renhold av protesen selv og av munnhulen fordi munnhulens naturlige mekansimer for dette ikke virker med et stort fremmedlegme i munnen.
 • En protese kan ha et helt naturtro utseende rent kosmetisk. Protesebærere vil imidlertid ofte kunne ha fakter og grimaser som er karakteristiske, spesielt når protesen har dårlig tilpasning. La tennlegen bygge om protesen om du merker tendenser til dette.