Finn klinikk som tilbyr denne tjenesten

Klinikker
loading

Tannprotese er en erstatning for manglende tenner. Det er raskt, enkelt og rimeligere enn alternativer som bro og implantat. Tannproteser sitter ikke fast og skal tas av for rengjøring og lufting av slimhinnen i munnen. Behandlingen passer for de som av ulike årsaker ikke kan få tannbro- eller tannimplantatbehandling. Tannproteser benyttes også som en midlertidig løsning før man får andre permanente løsninger.

En vanlig protese er bygget opp av en basis av tannkjøttfarget akryl som formes etter en avstøpning av kjeven/ganen. På denne basisen monteres plast eller porselenstenner.

En har stor frihet til å velge utseende på en protese, men mange foretrekker å etterligne det originale tannsettet og bruker bilder eller gamle avstøpninger som utgangsform.

Det finnes to type proteser:

  • Delprotese – benyttes når man har igjen noen av sine egne tenner. Protesen sitter fast ved bruk av klammer rundt de gjenværende tennene.
  • Helprotese – benyttes der alle tennene mangler. I overkjeven holdes protesen på plass ved hjelp av musklene i leppe/kinn og vakuumet som skapes under protesen i ganen. I underkjeven vil mange pasienter oppleve at protesen sitter dårlig. Dette kan utbedres ved å feste protesen til to implantater, en behandling som støttes av Helfo. Helprotese kan benyttes som en midlertidig løsning ved større implantatbehandlinger.

Fordelen ved protese:

  • Rimelig alternativ for manglende tenner
  • God holdbarhet
  • Mulig å gjøre endringer uten store kostnader
  • Har for mange akseptabel funksjon

Ulempen ved protese:

  • En protese gir an viss tyggefunksjon, men mange opplever protesen som et fremmedlegeme i munnen. Opplevelsen av mat blir endret (smak, temperatur og konsistens) fordi deler av munnhulen er tildekket.
  • En protese krever god hygiene i form av renhold av både protesen og munnhulen.
  • En protese kan ha et helt naturtro utseende rent kosmetisk. Protesebærere vil imidlertid ofte kunne ha fakter og grimaser som er karakteristiske, spesielt når protesen har dårlig tilpasning. La tannlegen bygge om protesen om du merker tendenser til dette.

Tilvenning til protese:
Å venne seg til protese kan ta tid. Økt spyttproduksjon, brekningsfornemmelser og oppsamling av mat er vanlige plager den første tiden. Det vil også ta tid før muskulatur og slimhinner venner seg til den nye situasjonen. I begynnelsen kan det derfor være hensiktsmessig å ty til flytende og lett-trygt mat. Protesen kan forårsake ømme punkter og gnagsår i munnen der protesen klemmer. Dersom du opplever dette, kan protesen korrigeres hos tannlegen.

Til å begynne med, vil noen oppleve at det er vanskelig å snakke tydelig. Dette gjelder spesielt lyden ‘s’. Høytlesning for seg selv er god trening for å fremskyve tilvenningen. Dersom du opplever at uttalevansker vedvarer, kan protesen justeres hos tannlegen.

Varighet:
Til tross for at selve protesen har godt holdbarhet, kan klammerne etter hvert bli mindre effektive slik at protesen ikke sitter like godt. Dette kan vanligvis justeres hos tannlegen ved at klammerne forsiktig strammes.

Protesens passform vil med tiden bli dårligere grunnet gradvise endringer i kjeven. Protesen kan da tilpasses endringene ved at den fores ut med akryl, men ofte vil det være bedre å fremstille ny. Tidsintervallet for tilpasning eller utvikling av ny protese er individuelt og må vurderes i hvert tilfelle.

Hvordan ta vare på protesen:

Renhold:
Protesen må rengjøres en til to ganger om dagen med en myk tannbørste eller spesialbørste. Protesens innside må pusses nøye i tillegg til protese-tennene. Rengjøringen kan gjennomføres med tannpasta med slipemiddel eller Zalo. Protese-rensemiddel kan også brukes, men følg bruksanvisningen nøye.

Kjevekam, gane og tunge skal rengjøres med myk børste. Ved mangelfull rengjøring av disse områdene, kan du oppleve dårlig smak i munnen, soppdannelser i slimhinnen og dårlig ånde.

Ikke glem de gjenværende tennene. Med bruk av protese er disse mer utsatt med tanke på hull og tannkjøttproblemer. Fluor og godt renhold er derfor avgjørende for å ivareta en god munnhelse.

Oppbevaring:
Protesen burde tas ut om natten for å redusere risiko for hull på de gjenværende tennene med delprotese og soppdannelse i slimhinnen ved helprotese. Protesen bør da oppbevares fuktig, gjerne i et fuktig kjøkkenpapir.  Dersom du allikevel ønsker å sove med protesen, er det ekstra viktig med grundig renhold før du legger deg.
Dersom du er plaget med soppinfeksjon i slimhinnen ved bruk av helprotese, skal den oppbevares tørt over natten etter grundig rengjøring. Soppinfeksjon i munnhulen behandles av tannlege.