Våre tjenester: kroner – støpt innlegg - bro

Støpt innlegg

Dersom det skal lages en større restaurering og belastningen er stor vil et støpt innlegg i porselen eller gull tåle en større belastning. Innlegget fremstilles individuelt til hver pasient på et tannteknisk laboratorium etter at tannlegen har tatt avtrykk av tannen. Innlegget limes deretter til tannen. Porselen er et materiale som gir god estetikk, mens innlegg i gull er et svært velprøvd materiale med svært lang holdbarhet. Dersom det kun er tynne vegger med tannsubstans igjen etter at fylleingen er fjernet kan det være nødvendig å lage innlegg som dekker over disse.

Krone

Krone er en type tannerstaning som benyttes der tannen er så ødelagt at hele den synlige delen av tannen må erstattes. Oftest benyttes porselen med et indre metallskikt basert på gull. Kroner i hel porselen brukes i en viss utstrekning.

Når det er svært lite tannsubstans igjen er ofte det beste alternativet en krone om tannen skal bevares. Kroner kan lages i ulike materialer, men det vanligste er porselenskroner med en sterk innerkjerne i gull eller Zirkoniumoksyd. De helkeramiske kronene er blitt vesentlig sterkere eller helkeramiske kroner. Vi anbefaler materiale basert på krav til estetikk og belastning. Dersom tannen er så svak at den ikke kan holde en krone må den ofte forlenges med en stift. Dette kan fremstilles i støpt gull eller kullfiberstifter med kompositt.

Fremgangsmåte:

  1. Tannlegen må først fjerne ødelagt tannsubstans og forme tannen så den kan gi feste for en krone. Det tas avstøpninger av den preparerte tannen, nabotennene og motstående kjeve for å sikre perfekt passform av kronen. Tannen blir dekket av en midlertidig substans som skal beskytte behandlingsflaten i de dagene det tar å lage den permanente kronen.
  2. Kronen blir laget ferdig på et tannteknisk laboratorium på basis av avstøpningene i løpet av noen dager og
  3. Kronen limes/sementeres så på plass av tannlegen.

Viktig: En krone er som regel en meget sterk og holdbar tannerstatning, men krever allikevel et visst vedlikehold. En krone er kostbar, men allikevel kostnadseffektiv på grunn av overlegen holdbarhet. Kronen i seg selv er oftest nesten uslitelig, men det svake punkt er overgangen til tannroten, der kronen kan undermineres av tannråte. Det er viktig at dette oppdages og behandles tidlig. Følg derfor de anbefalinger som tannlegen gir om kontroll.

Tenner som har blitt misfargede etter rotfylling kan tannlegen bleke fra innsiden . Tannlegen legger da blekemiddel inne i tannen og skifter denne inntil ønsket effekt er oppnådd. Behandlingen er smertefri.

Bro

En bro er «en rad av sammenhengende kroner» som dekker en tannluke og støtter seg vanligvis til tenner på hver side av tannluken. Broen fremstilles individuelt på et tannteknisk laboratorium etter tilsliping og avtrykk hos tannlegen. Bro er et godt alternativ dersom nabotennene til tannluken er behandlet fra før slik at tannlegen ikke må fjerne unødvendig mye tannsubstans på friske tenner.

Oppleves svært likt som det å ha egne tenner. Det er en type tannerstatning som benyttes der en eller flere tenner mangler. Det må være en tann (eller implantat) som kan tjene som brukbart feste på hver side av det tannløse partiet. Selve broen består av keramisk materiale (ofte porselen) med en metallkjerne (oftest gullbasert).

Fremgangsmåte:

1. Tannlegen former tennene som grenser til det tannløse partiet slik at de egner seg som feste for broen. Deretter tas avstøpninger av hver kjeve, som sendes til et tannteknisk laboratorium. Arbeidsflaten blir dekket av en beskyttende midlertidig fylling eller plasttann.

2. Broen blir laget ferdig i løpet av få dager på et tannteknisk laboratorium.

3. Broen limes/sementeres til de preparerte festene av tannlegen.

VIKTIG: En bro er som regel en meget sterk og holdbar tannerstatning, men krever allikevel et visst vedlikehold. En bro er en kostbar løsning. Men den blir likevel ofte foretrukket fordi den har god holdbarhet, og fordi alternativet er enten protese eller tannløshet. En bro gir et kosmetisk meget bra resultat, og oppleves svært nær det å ha egne tenner. Broen i seg selv er oftest nesten uslitelig, men det svake punkt er overgangen til tannroten der broen er festet, der broen kan undermineres av tannråte. Det er viktig at dette oppdages og behandles tidlig. Følg derfor de anbefalinger som tannlegen gir om kontroll og vedlikeholdsrutiner.

Finn din nærmeste tannlege her.

Vi anbefaler at du går å sjekker tennene dine årlig hos Odontia. Du finner oss i Oslo Sentrum, Ullevål, Slependen, Asker, Hønefoss, Lillehammer, Brumunddal, Tønsberg, Larvik og Molde. Bestill en time i dag for rask konsultasjon og god behandling!