Det å få tannregulering kan være slitsomt for voksne og barn. Derfor gjelder det å finne en tannlege som er villig til å samarbeide med deg og tilpasse reguleringen slik du ønsker å ha den. For mange er det beste alternativet å få en usynlig tannregulering.

Vurderer du usynlig tannregulering?

Det er mange årsaker til at man kanskje trenger tannregulering og det har gjerne enten estetiske årsaker eller praktiske årsaker. Visste du for eksempel at problemer med å tale på grunn av tenner som står feil, er en grunn til å få tannregulering? Noen ganger er det også slik at de nye tennene ikke kommer frem selv hos barna, da kan det være nødvendig med tannregulering for å sikre at tennene holder sin posisjon frem til de nye kommer frem.

Forebygg og reparer

Mange har medfødt eller utvikler feil i bitt og kjevefunksjonen. Dette kan føre til alt fra belastninger på muskulaturen til problemer med å tygge ordentlig og i verste fall skader eller erosjon på tennene. Derfor er det viktig å få time hos tannlegen så fort som mulig slik at du kan få begynt med tannregulering for å forhindre dette. Det handler nemlig ikke bare om å fikse feil som har skjedd, men også om å forebygge så det ikke blir problemer siden. Dette gjelder både selve tennene og kjeven ettersom begge deler kan bli påvirket.

Forskjellige typer usynlig regulering

For noen handler det også om utseende. For mange kan et smil med skeive, ødelagte, manglende eller feilplasserte tenner føles forferdelig. Smilet vårt er på mange måter vår merkevare og mange føler at det sender signaler til de rundt oss om at vi ikke tar vare på oss selv, om ikke man har et plettfritt smil med den perfekte hvite tanngard. Nettopp av samme årsakene er det mange som ønsker usynlig tannregulering om de først må ha den, enten det er barn, ungdom eller voksne. Men hva er egentlig usynlig tannregulering?

Usynlig tannregulering kan være flere forskjellige ting, basert på hvilke teknikker som brukes. En incognito regulering støpes i gull og festes bak på tennene slik at de ikke synes. Takket være den nyeste teknologien, så er elementene i reguleringen veldig flate og det betyr at den er en av de mer komfortable på markedet. Du slipper at tungen hele tiden føler bak tennene fordi det er noe som er annerledes, og at du blir sår på tungen av kontakten med reguleringen.

Er du skeptisk til å ha strenger foran eller bak på tennene, eller bare har enkle ting å regulere, kan invisalign være perfekt for deg. Her er det ingen former for klosser eller strenger som festes på tennene. Dette er en mer eller mindre usynlig skinne som formes etter tennene. Den brukes så ved at du setter den inn og den strammer tennene så de etter hvert kommer i den posisjon de skal. Selve skinnene lages ved hjelp av 3D teknologi.

Det finnes også to former for apparatur, nemlig tannfarget apparatur og selvligerende apparatur. Begge typene har det felles at de festes på fremsiden av tennene, men der stopper også likhetene. Den selvligerende apparaturen har lite friksjon mellom bue og kloss, noe som fører til at du ikke trenger å besøke tannlegen så alt for ofte for å få den strammet inn. Reguleringen virker ved at den gradvis legger press på tennene slik at de beveger seg til de posisjoner de skal være i. Dette er de metallfargede strengene vi er så vant til å se på barn og ungdom hele tiden. De tannfargede reguleringene er mindre synlige enn den selvligerende reguleringen.

Hvordan gå frem?

Om du ikke går til tannlegen jevnlig er det ikke sikkert at du ser at du trenger reguleringen, så første regel er å ta en time med tannpleier hvert år for å se på hvordan tennene dine faktisk har det. Da vil du oppdage om du har fått hull, om det er hull som er på vei eller om det er andre endringer som kan trenge behandling, eller som denne teksten handler om; usynlig regulering.

Er det lenge siden du har vært hos tannlegen men du vet at noe er galt og bør gjøres noe med? Ta kontakt med en av våre tannleger hos Odontia og vi vil gi deg en grundig sjekk og behandle det som trengs å behandles. Vi har også muligheter til å hjelpe deg om du har behov for regulering. Det er også muligheter for å få regulering dekket av HELFO i enkelte tilfeller og vi vil hjelpe deg med dette også.