Visdomstann – den vi ofte hører snakk om fra foreldre når vi er mindre som kommer når man blir «gammel og vis». Hvilke problemer kan oppstå pga den?

Problemområder og løsninger

Det er ikke alle som får problemer med visdomstennene. Vi regner med at visdomstennene hos ca. halvdelen av unge menneskers årgang, rundt 65.000, ikke kan bryte frem pga. manglende plass. Halvparten av disse får problemer i ettertid. Har du eller føler du ubehag i din visdomstann er det altså ganske normalt.

Stilling og fasong gjør den vanskelig å rengjøre og er derfor tidlig utsatt for tannråte og infeksjoner. Visdomstenner har samme kvaliteten som de andre tennene, men røttene kan skille seg fra resten ved å være krokete og flere.

For at tannsettet skal fungere er en visdomstann lite viktig. Mange er ikke innstilt på å investere store summer for å vedlikeholde disse tennene, og velger å trekke visdomstennene ved oppståtte problemer. Det hender allikevel at det hjelper med en antibiotika kur og spyling av tennene hos en tannlege.

Visdomstann – hvor er den plassert?

Mennesker har 4 visdomstenner. Visdomstann er 8. tann i tannrekken, talt fra fortannen på hver side i over- og underkjeve. Den er den siste tannen som bryter frem – oftest i 20 års alderen. På grunn av plasseringen har den ofte dårlig plass og tannen har ofte en uregelmessig tyggeflate. Plassmangelen fører av og til til at den står i halvt frembrutt stilling i lang tid, ofte i årevis. Arkeologiske funn antyder at plassmangelen skyldes menneskets evolusjon som har gjort kjeven mindre og mindre. Tennene har ikke utviklet seg like mye som kjeven, noe som er årsaken til plassmangelen.

Har du problemer med visdomstann i dag eller ønsker å undersøke om din visdomstann er utsatt? Bestill en tannlegeundersøkelse hos en av våre klinikker.