Tannkjøttbetennelse er veldig vanlig og noe de fleste opplever fra tid til annen. Symptomer varierer fra hvilket stadiet betennelsen er i.

Tannkjøttbetennelse er veldig vanlig og noe de fleste opplever fra tid til annen. Symptomer varierer fra hvilket stadium betennelsen befinner seg i.

Et sunt tannkjøtt er viktig for god tannhelse. Mellom tannen og tannkjøttet er det normalt en smal lomme med 1-3 mm dybde. Denne lommen er normalt selvrensende og vil vanligvis ikke gi problemer dersom du opprettholder god vanlig munnhygiene. Det vil si rengjøring med tannbørste og tanntråd, tannstikker eller flaskebørster/mellomromsbørster mellom tennene.

Symptomer på tannkjøttbetennelse

Av forskjellige årsaker kan denne lommen øke i størrelse og bli et ansamlingssted for bakterier, som på fagspråket kalles Gingevit. Gingevit er mildere og forsvinner ofte ved å forbedre egen munnhygiene hjemme. Dette gir først ulike beskjedne symptomer som:

  • Rødt og lettblødende tannkjøtt (f.eks. ved tannpuss)
  • Karakteristisk lukt
  • Utseende på tannkjøttet forandres
  • Løse tenner
  • Tannkjøttet føles ømt

Dersom problemet ikke behandles, kan lommen bli større og potensielt ødelegge selve festet for tannroten. Dette kalles periodontitt. Periodontitt kan ramme oppimot halvparten av alle over 40 år og forekommer i ulik alvorlighetsgrad. På dette stadiet vil en merke at tannkjøttet er hovent, ofte rødlig misfarget og blødninger opptrer spontant. Tannen kan endre stilling, virke løs og være smertefull. I verste fall kan tannen løsne og falle ut. Dette gjelder også tenner som i seg selv er skadefrie.

Tannkjøttet er en del av forsvaret

Tannkjøttet klemmer rundt tennene. Ikke prøv på det selv, men om tannlegen stikker et tynt instrument ned i tannkjøttlommen, kan man kjenne benkanten. I og rundt denne lommen samles det hele tiden millionvis av bakterier. For å beskytte kroppen mot bakteriene har tannkjøttet ekstra mange blodkar. Blodet som strømmer gjennom disse blodkarene inneholder mange forskjellige forsvarsmekanismer.

Behandling av tannkjøttbetennelse

Tilstanden krever omfattende og langvarig behandling hos tannlege, eventuelt spesialist, samtidig som det kombineres med god munnhygiene.

Tannleger ønsker å understreke at det viktigste du kan gjøre for å unngå tannkjøttbetennelse er å ha en god munnhygiene, slik at mengden plakk reduseres.

Det aller viktigste er dagligdags rengjøring. Det vil si en grundig tannpuss minimum tre minutter to ganger daglig, kombinert med rengjøring mellom tennene. Det anbefales å bruke tanntråd hos unge mennesker. Gå deretter over til mellomromsbørster etter hvert som mellomrommene mellom tennene blir større og du blir eldre.

Kontakt oss

Er du usikker på om du er utsatt for tannkjøttbetennelse? Bestill en tannlegeundersøkelse hos en av våre klinikker.