Opplever du stadige problemer med tannstein og lurer på hva det er og hvordan du best kan bli kvitt det? Her får du noen gode råd!

Mange av oss velger å ikke gå til tannlegen fordi det å gå til tannlegen fort kan bli en dyr opplevelse. Hva om vi hadde tenkt på samme måten når det kommer til tannstein, altså gjøre det man kan for å holde tannsteinen borte, fordi da holder man også tennene og tannkjøttet friskt og dermed slipper man mange tannlegebesøk? Man bør ta en tur til tannpleier hvertfall en gang i året for å se om man har mye problemer med belegg og tannstein og eventuelt få dette fjernet.

Hva er egentlig tannstein?

Hvis du ser på tennene dine i speilet, eventuelt slik at du klarer å se på baksiden av tennene, så ser du kanskje at det ligger et hardt og hvitt belegg der. Dette er fordi bakteriebelegg har ligget der over lang tid og har dermed blitt til forkalket plakk. Du kan også få plakk om kalsium og fosfater sin finnes i spyttet blir krystallisert på overflaten av tannen. Det belegget som du ikke fjerner blir rett og slett til en slags stein som ligger bak tennene, spesielt på baksiden av de nederste. Lar du det gå langt nok så kan du risikere at det hele blir tannkjøttbetennelse eller til og med løse tenner som til slutt kan falle ut.

Med andre ord så er det veldig viktig å fjerne plakk regelmessig. Dette gjøres hjemme med hjelp av gode rutiner på tannpuss og tilførsel av en eller annen form for fluor fra for eksempel tabletter eller tyggegummi. I tillegg til å pusse tennene grundig så er det en fordel om du også bruker tanntråd, tannstikkere eller mellomromsbørster som kommer bedre til mellom tennene enn det tannbørsten gjerne gjør. Mange tannleger anbefaler også bruk av elektriske tannbørster som kan komme bedre til rundt hver tann. Det anbefales at man pusser tennene to ganger dagen for å få mindre plakk og tannstein.

Når bør du oppsøke tannlege eller tannpleier?

Hovedregel er at alle bør gå til tannpleier minst en gang i året for en sjekk av hvordan det står til med tennene. Hos tannpleieren vil du få tatt bile av tennene, hvor man kan se om det er noen hull eller betennelser som bør behandles. Tannpleieren kan også fjerne belegg og tannstein slik at du får dette gjort fort og slipper tannlegebesøk. Er det slik at du er en som opplever at du får mye tannstein, kan du få timer hos tannpleier til å gå over dine vaner i henhold til munnhygienen. Tannpleieren vil da lære deg hvordan du best mulig tar vare på tennene dine og hvordan du for eksempel skal pusse for å komme til over alt. Har du mye tannstein kan du vurdere flere besøk hos tannpleier i året, for å få korrigert dette.

Opplever du at du blør lett i tannkjøttet eller at det er hovent og veldig rødt, kan du ha fått en betennelse i tannkjøttet, hvilket ofte kommer fra belegg og tannstein. Da er det en fordel å ta kontakt med tannpleier og ta en sjekk før det utvikler seg til å bli et mye større problem som kan bety timevis i tannlegestolen. Du kan nemlig forebygge selv, og dermed slippe dyre tannlegebesøk!