Opplever du gjentakende problemer med tannstein og lurer på hva det er og hvordan du best kan bli kvitt det? Her får du noen gode råd!

Hva er tannstein?

Tannstein er forkalket plakk som oppstår når bakteriebelegg blir liggende over lengre tid. Dette fremstår som et hardt hvitt belegg på tennene. Tannstein kan også oppstå ved at kalsium og fosfater i spyttet krystalliseres på overflaten av tannen. Baksiden av de nederste tennene er spesielt utsatt.  Dersom tannstein ikke reduseres kan det i verstefall føre til tannkjøttbetennelse eller løse tenner som til slutt kan falle ut.

Ved å fjerne plakk regelmessig kan man forebygge dannelse av tannstein. Dette gjøres med gode rutiner for tannpuss og tilførsel av flour for eksempel fra tabletter, tyggegummi eller munnskyld. Bruk av tanntråd, tannstikkere eller mellombørster er også viktig for å komme til mellom tennene. Mange tannleger anbefaler bruk av elektriske tannbørster og tannpuss minimum to ganger om dagen for å redusere plakk og tannstein. Vi anbefaler også to besøk til tannlegekontoret i året. Ett hos tannlege og ett hos tannpleier som kan fjerne belegg og tannstein slik at ikke større komplikasjoner forekommer.