Har du gebiss er det en del symptomer du bør være oppmerksom på. Vi forteller deg hva du skal se etter slik at du best mulig kan ta vare på dine tenner og din munnhule.

Om du har fått gebiss eller har planer om å få det, så er det viktig at du bruker tid på å ta vare på munn og tenner, både resttannsettet og selve gebisset. For mange er det gjerne en midlertidig løsning sånn at de kan ha tenner mens de venter på å få på plass implantat eller bro. Kanskje det har blitt trukket en del tenner fordi de var ødelagt, enten på grunn av sykdom eller traumer. Da trenger tannkjøttet tid til å hele ordentlig.

Soppinfeksjon

Mange som bruker gebiss vil oppleve å få soppinfeksjon i munnen. Dette kjennetegnes ved at man får ubehag i munnhulen og mange opplever at det gjerne svir litt. Man får gjerne trøsker i munnhulen. Områder i munnhulen vil også gjerne være dekket av hvitt belegg som avdekker skarp rød hud under, og denne huden blør lett når du kommer i kontakt med den. Det kan også vise ved røde flekker uten det hvite belegget. Mange opplever også å bli sår i munnviken og at de tåler lite før de gjerne sprekker opp.

Munntørrhet

Mange har gjerne problemer med munntørrhet, og dette vil gi problemer med gebisset. Årsaken til det er at gebisset trenger spytt for å sitte fast. Mange går gjerne på medisiner som gir munntørrhet, da er det viktig å sørge for at man har et alternativ til spytt og da trenger man en fiksativ, altså noe som holder protesen på plass. Spyttet er for øvrig også med å beskytte mot soppinfeksjoner.

Gnagsår og ubehag

I første perioden når du har gebisset kan det være at du opplever en del ubehag og vansker med for eksempel å snakke eller gnagsår. Det er utrolig viktig at man tar godt vare på gebisset, og det innebærer også å rengjøre den godt. Når du ikke bruker den bør du pusse den og sette den i et glass med kaldt vann og da gjerne med rengjøringstabeletter i vannet. Disse fås kjøpt på apoteket. Protesen må alltid skylles og pusses før du setter den inn i munnen igjen. Unngå å bruke den om natten sånn at gummene og tennene får hvile og luft.

Velger du å ikke bruke tid på rengjøringen vil du nok oppleve at du får problemer i munnhulen, da gjerne som soppinfeksjon, gnagsår og annet ubehag. Om du ikke følger opp med tannlegen, og sørger for at gebisset alltid sitter riktig og er godt rengjort, kan du få irritasjoner og betennelser i underlaget der gebisset skal sitte.

Det er med andre ord litt å passe på om man skal ha gebiss, men så lenge man sørger for godt renhold og jevnlig besøk hos tannlegen for å sjekke at alt er bra med både munnhule og gebiss, så er det et godt og billig alternativ for de fleste.