Du har kanskje gått en stund med en tann som har gjort vondt, og så merker du at det ikke er smerter i den lengre? Det betyr at du kan risikere å måtte trekke tanna.

Når er det på tide å trekke tanna?

Mange av oss tar ikke godt nok vare på tennene og det er mange årsaker til det, men det betyr også at man tar store sjanser med de tennene man har. Det er greit at man pusser tennene hver dag, men gjør man det ikke ordentlig så kan man faktisk risikere at man får problemer med tennene. Noen pusser ikke tennene regelmessig heller, og dette fører til at belegg legger seg på tennene. Disse bakteriene kan føre til at det blir hull i tennene. Tar man ikke hullene før de vokser, risikerer man at hullet går helt inn til nerven og at man rett og slett må rotfylle. Les mer om rotfylling her.

Men noen lider seg gjennom smertene, det er om de i det hele tatt har smerter. Det er nemlig ikke alle som får smerter selv om de har hull som spiser seg innover i tanna og risikerer tannråte eller karies. Derfor er det andre symptomer man kan se etter. For eksempel kan man oppleve at det er økt følsomhet i tann og området rundt. Dette kan gi ising og smerter som er skikkelig ubehagelige. Det er gjerne smerter som kommer og går litt så det er lett å ignorere dem. Når du lar tunga gli over tennene så vil du også merke at det kan være groper i tanna og du kan også merke at det er kommet hull på tanna.

Å vente kan koste deg dyrt

Nå er det uendelig viktig at du kommer deg til tannlegen, så lenge det er i et begynnende stadium så er det faktisk mulig å få stoppet det før det går helt inn til roten eller dreper tanna slik at du faktisk må trekke den. Foruten akutte skader og spesielle tannsykdommer så er det faktisk veldig, veldig sjelden at man må trekke tenner. Det meste kan forebygges og fikses før det kommer til det punktet. Derfor er det absolutt viktigste du kan gjøre for å forhindre at du må trekke tenner, å forebygge.

Det første du bør tenke på er om du spiser mye mat med sukker og karbohydrater som regelrett forer bakteriene i munnen slik at de får vokse. Vokse gjør de så lenge du lar de være i fred for tannbørste og alt som har med fluor å gjøre. Med andre ord gjelder det å være aktiv med tannpuss og munnskyll med fluor. Hvorfor med fluor? Jo, fordi fluor bygger opp emaljen igjen og gjør nedbrytningsprosessen av emaljen saktere. Bruk også tanntråd for å fjerne matrester som det er vanskelig å komme til med vanlig tannbørste.

Når må du trekke tanna?

Den trekkes når det ikke er noen vei utenom. Tanna skal være død, råtten og det skal være null mulighet for å redde den. Visdomstenner trekkes kun dersom det gjør skade at tannen er der. Området kan være betent men det i seg selv er ikke grunn til å trekke, det gjelder kun hvis det er gjentatte betennelser i området rundt.

La tannlegene hos Odontia hjelpe deg å holde munnen din frisk så du slipper å trekke noen tenner.