Munntørrhet kan være plagsomt og er uheldig for din munnhygiene. Munnhulen har et betydelig selvrensende evne, men er avhengig av normal spyttsekresjon for å virke.

Munntørrhet kan være plagsomt og er uheldig for din munnhygiene. Munnhulen har en betydelig selvrensende evne, men er avhengig av normal spyttsekresjon for å virke.

Du har vanligvis to store spyttkjertler (i kinnet og under tungen) i tillegg til tusenvis av små spyttkjertler i munnhulen. Kroppen produserer rundt 1 liter spytt i døgnet, hvorav 99% er vann og resten består av salter og proteiner. Spytt renser og fukter munnhulen, nøytraliserer skadestoffer, fukter maten og løser opp smaksstoffer slik at vi smaker bedre. Saltene i spyttet beskytter tennene mot syreangrep og proteinene danner en hinne på tennene som beskytter mot slitasje.

Årsaker til munntørrhet

Nedsatt spyttsekresjon kan komme av flere årsaker:

  • Alder
  • Bivirkninger av medisiner
  • Nervøsitet
  • Hormonell, nevrologisk og revmatisk sykdom

Behandling av munntørrhet

Ofte kan en ikke fjerne den utløsende årsaken og en må forsøke å kompensere med rikelig væskeinntak, munnspray, sukkerfri tyggegummi og god munnhygiene med bruk av fluorholdige hjelpemidler.

Som en sentral rolle i munnens renseprosess, er det viktig at du kontrollerer tennene hyppigere enn vanlig hos tannlegen ved munntørrhet.

Om du ikke klarer å kompensere munntørrheten med nevnte tiltak, må du regne med økte tannlegeutgifter. Folketrygden kan refundere en del av disse utgiftene. Tannlegen hjelper deg med søknad om refusjon.

Bestill time hos en av våre tannlegeklinikker.