Munntørrhet kan være plagsomt og er uheldig for din munnhygiene. Munnhulen har et betydelig selvrensende evne, men er avhengig av normal spyttsekresjon for å virke.

Du har vanligvis to par store spyttkjertler (i kinnet og under tungen) i tillegg til tusenvis av små omkring i munnhulen. Kroppen produserer rundt 1 liter spytt i døgnet, hvorav 99% er vann og resten består av salter og proteiner. Spytt renser og fukter munnhulen, nøytraliserer skadestoffer, fukter maten og løser opp smaksstoffer slik at vi smaker bedre. Tennene holdes friske og hele ved hjelp av spytt. Saltene i spyttet beskytter tennene mot syreangrep og proteinene danner en hinne på tennene som beskytter mot slitasje.

Årsaker til munntørrhet

Nedsatt spyttsekresjon kan komme av flere årsaker:

  • Alder
  • Bivirkninger av medisiner
  • Nervøsitet
  • Hormonell, nevrologisk og revmatisk sykdom.

Behandling av munntørrhet

Ofte kan en ikke fjerne den utløsende årsak og en må forsøke å kompensere med rikelig væskeinntak, munnspray, sukkerfri tyggegummi og god munnhygiene med bruk av fluorholdige hjelpemidler.

Som en sentral rolle i munnens renseprosess så er det viktig at du kontrollerer tennene hyppigere enn vanlig hos tannlegen om man opplever munntørrhet.

Om du ikke klarer å kompensere munntørrheten med nevnte tiltak, må du regne med økte tannlegeutgifter, men folketrygden kan refundere en del av disse utgiftene. Tannlegen hjelper deg med søknad om refusjon.

Bestill time hos en av våre tannlegeklinikker.