Ising i tennene kan komme av flere årsaker. Her får du noen tips til hva du bør gjøre for å unngå ising i tennene.

Årsak til ising i tennene

Ising i tennene kommer av økt følsomhet i tennenes nerver. Ofte på grunn av at nerven er irritert, men det kan også skyldes av skade i tannsubstans og emalje som vanligvis omgir nerven. De vanligste årsakene til tannskader er tannråte eller hull (karies), sprekk i tannfyllinger eller feilaktig tannpuss.

Behandling

Det er flere ulike tiltak du kan gjøre for å begrense isingen i tennene. Blant annet kan du:
– Bruke mykere tannbørste og børste skånsomt.
– Skylle med fluorskyll daglig.
– Bruke spesialtannkrem mot ising. Tannlegen eller tannpleieren kan komme med gode råd om hvilken tannkrem som bør benyttes.
– Ikke skylle ut tannkremen etter børsting, men la den virke i munnen. Det kan også hjelpe å pusse tennene før du spiser frokost.
– Smøre spesialtannkrem mot ising på den følsomme tannhalsen, og la den virke på tannen.
– Få behandlet tannhalsen med effektiv fluorlakk hos tannlege eller tannpleier.

Det er begrenset hva du selv kan gjøre for å bedre ising i tennene, men fluorbehandling i form av skylling og tabletter kan hjelpe de som har de letteste skader.

Tannhalsskader på grunn av feil teknikk ved tannpuss er en annen klassisk årsak. Symptomene kommer da fra tannhalsene rett over tannkjøttet og gir ofte ømhet ved trykk i samme område. Det er viktig at du lærer og praktiserer riktig pusseteknikk som du også kan spørre om neste gang du besøker tannlegen din eller tannpleier.

Er plagene uttalte eller langvarige bør du oppsøke tannlege for å få en tannlegeundersøkelse som fastslår årsak og iverksetter riktig behandling.

Kontakt oss for en undersøkelse i dag.