Det er viktig å passe godt på tennene under graviditeten. Kostholdet og livsstilen din kan faktisk medføre problemer i munnhulen og de hormonelle forandringene kan påvirke tannkjøttet.

Tannstell for gravide

  • Grundig tannpuss både morgen og kveld er viktig.
  • Bruk fluorholdig tannkrem når du pusser tennene, med minimum 1200 ppm fluorinnhold (helst 1450 ppm).
  • Tanntråd, tannstikker og interdentalbørster er gode hjelpemidler for å fjerne bakteriebelegg mellom tennene som er vanskelig å nå med en vanlig tannbørste. Rundt 25 prosent av bakteriene sitter faktisk mellom tennene og fjernes ikke av tannbørsten.
  • Mange gravide opplever kvalme under graviditeten, ved oppkast bør du skylle munnen med vann eller fluorskyllevann. Dette nøytraliserer syrene som påvirker munnhulen ved oppkast. Du bør unngå å børste tennene den første timen etter du har kastet opp, dette gjelder også om du har spist og drukket noe «surt».
  • For å slukke tørsten anbefaler vi vann, dette er den aller beste tørstedrikken.

Kostholdet påvirker tannhelsen

tannhelse gravid graviditet tannlege tipsDet er helt vanlig at gravide endrer kostholdet sitt. Appetitten kan gå litt «opp og ned» og mange gravide har flere måltider i døgnet enn hva de ellers pleier å ha. Vi anbefaler at du kutter ut småspisingen ettersom dette vil gi en økt risiko for karies (hull i tennene). Et sunt kosthold med lite sukker er bra uansett.

Om du sliter med kvalme og oppkast kan dette påvirke tennene dine. Oppkast inneholder en syre som kan etse bort tannemaljen, om tennene ofte blir utsatt av denne syren ved lengre tid kan syreskader oppstå. Skyll derfor munnen med vann eller fluorskyllevann etter oppkast, ikke puss tennene med tannbørste.

Hvordan påvirker hormonene tannkjøttet?

Som du sikkert vet så endres hormonene i kroppen når du er gravid. Du vil i større grad være utsatt for tannkjøttbetennelse enn hva du normalt vil være. Hormonelle endringer fører til at kroppens immunforsvar oppfatter normalfloraen i munnen som «farlige bakterier» og reagerer med betennelse (rødhet, hevelse, blødning i tannkjøttet). Denne tannkjøttbetennelsen («graviditetsgingivitt») holdes best i sjakk ved godt renhold, derfor er det viktig at du har god munnhygiene under graviditeten. Betennelse i tannkjøttet forekommer eventuelt som regel i løpet av de første seks månedene av svangerskapet.

Tannkjøttbetennelsen går som regel tilbake etter fødsel.

Gå til tannlegen selv om du er gravid

Vi anbefaler regelmessig kontroll hos tannlege/tannpleier, dette gjelder også når du er gravid. Men det er viktig at du informerer tannlegen/tannpleieren om at du er gravid.

Hvis du har hull i en tann, betent tannkjøtt eller andre problemer er det best å behandle dette så tidlig som mulig under svangerskapet. Kontakt derfor tannlegen/tannpleieren din for en avtale.

(Om du har behov for en omfattende tannbehandling bør denne utsettes til etter fødsel. Er det snakk om akutt behandling eller en behandling som er nødvendig kan denne gjennomføres.)

Røntgen og gravide

Vi tar vanligvis ikke rutinemessig røntgenbilder av gravide. Med de små stråledosene som er med dagens digitale teknikker vet vi at det ikke medfører skade på foster å ta tannrøntgen. Det meste av tannbehandling kan imidlertid utsettes til etter fødsel, og vi ønsker ikke komme i en situasjon der tannrøntgenbildene vurderes som mulig årsak om noe går galt i svangerskapet. Er det strengt nødvendig å ta røntgen (f.eks tannverk som gjør at vi må trekke en tann eller rotfylle) beskytter vi med et blyforkle for å være på den sikre siden.

Lokalbedøvelse er heller ikke farlig for fosteret eller om du ammer. Men husk å gi beskjed så vi kan benytte riktig bedøvelse.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille en time? Kontakt din nærmeste Odontia klinikk.