Ifølge en europeisk studie* har en av tre voksne tegn på tannerosjon (syreskader på tennene). Tendensen er stadig økende hos unge.

Syreskader og erosjon av emalje

Erosjon skyldes syre i mat/ drikke eller magesyre som svekker tannemaljen. Mye av det vi spiser og drikker inneholder syre, og ved hyppig inntak av disse matvarene øker faren for skader.

Syren gir permanent skade på tannemaljen. Overflaten på emaljen blir myk og veldig sårbar for slitasje ved tannpuss og tygging. Når emaljen blir sprø, kan den bli tynnere, mattere og gjennomsiktig til dentinet (det indre laget av tannen) vises og forårsaker følsomhet for kulde og varme.

Eksempler på erosjon/ syreskader på tenner:

Liten erosjon: Matt og glatt emalje, mindre emalje.
Sterk erosjon: Ødelagt emalje, manglende emalje.

Syreholdig mat og drikke kan gi potensielt stor skade på tennene. Dessverre oppdager vi ikke de tidlige tegnene på tannerosjon selv, selv om noen kanskje kan kjenne mild ising. Ved en konsultasjon kan tannlegen oppdage tidlige tegn på erosjon/ syreskader og tilby en passende behandling. Dette kan være alt fra å forebygge at begynnende skader utvikles til å restaurere ødelagte eller svært ødelagte tenner.

I noen tilfeller, dersom skadene er svært omfattende, kan noe av behandlingen dekkes av Helfo.

Vi er tilgjengelige på våre klinikker for å gi deg all nødvendig informasjon. Finn nærmeste klinikk.

Hva dekker Helfo?

Om du sliter med syreskader på tennene så kan det faktisk hende at du har krav på støtte fra Helfo. Sliter med sure oppstøt og dette har påvirket munnhelsen din såpass at du har fått problemer med å tygge eller om du har fått store estetiske problemer, da kan Helfo dekke deler av utgiftene. Som du sikkert vet så har det i mange år vært slik at du som voksen person er du selv er ansvarlig for den økonomiske belastningen tannbehandlinger måtte ha. Men dette er faktisk blitt bedre de siste årene og nå er det blitt lettere å dekt mye av utgiftene en tannbehandling kan ha. På Helsenorge sine nettsider kan du lese mer om hva du kan få dekket.

* “Prevalence of tooth wear on buccal and lingual surfaces and possible risk factors in young European adults”, Bartlett DW, J Dent. 2013 Nov;41(11).