Tar du godt nok vare på tennene og tannkjøttet ditt? Det spørsmålet er det mange som stiller seg og mange går nok kun til tannlegen eller tannpleier når det oppstår problemer som tannverk eller sårt tannkjøtt.

tannlege_sunn_tannhelse

Plakk – det vanligste problemet

Plakk er bakteriebelegg som legger seg på tennene. Om du tar vare på tennene og tannkjøttet ved å fjerne plakk ved å børste tenner to ganger pr dag er du langt på vei for å unngå hull i tennene og tannkjøttproblemer. Plakk kan forkalke seg og bli til tannstein, ofte langs tannkjøttskanten. Kalsium i spyttet som avleires på tennene er også tannstein. Tannstein lukter vondt og kan gi betennelse i tannkjøttet. Vi vet også at pasienter som er disponert for periodontitt / tannløsning utvikler dette raskere om det er mye tannstein. Tannstein kan ikke børstes vekk, men fjernes effektivt av tannpleier eller tannlege. Du kan forebygge dannelsen av tannstein ved nøye renhold og daglig bruk av tanntråd/tannstikker.

Dårlig ånde?

Bakterier og plakk kan ofte gi dårlig ånde, til tross for at bakterier i munnen er både normalt og nødvendig for fordøyelsen. Plakk/bakteriebelegg dannes igjen på tennene rett etter tannpuss. Plakk lukter vondt og må fjernes. Plakk mellom tennene kan kun fjernes ved bruk av tanntråd, tannstikker eller interdentalbørster. Så gjør deg selv en tjeneste å kjøp tanntråd, tannstikker eller interdentalbørster neste gang du er på butikken eller apoteket.

Tips og triks for en sunn tannhelse

Grundig tannpuss morgen og kveld med manuell eller elektrisk tannbørste. Og bruk av  tanntråd, tannstikker eller interdentalbørster daglig. Individuell tilpasset børsteteknikk får du av tannpleier og tannlege. Dette er viktig for å opprettholde en frisk munn og friskt tannkjøtt daglig. Det er også viktig å bruke tannkrem med fluor.

Vi råder alle til gå til tannlegen og tannpleier regelmessig, en rask sjekk av din tannhelse og en skikkelig rengjøring er noe alle bør gjøre. De fleste voksne har behov for å rense tennene grundig to ganger pr år. Vi anbefaler vanligvis et besøk hos tannlege, og et besøk hos tannpleier pr år – med et halvt års mellomrom.

Du skal vite at om du har startet å få tannkjøttbetennelse eller tannråte så kan tannlegen eller tannpleier reversere dette problemet om du oppsøker hjelp på et tidlig stadium.

Finn en tannlege i nærheten av deg: