Ising i tennene kan oppleves som ubehagelig og plagsomt. I de fleste tilfellene er isingen helt ufarlig. Men hvorfor oppstår dette og hva kan du gjøre for å unngå dette?

Om tannhalsen er «blottlagt» vil ising forekomme, dette er kanskje den med vanlige årsaken til at dette problemet oppstår. Om du er for hardhendt med tannbørsten eller har brukt feil pusseteknikk kan dette skade tannkjøttet og/eller at tannkjøttet trekker seg tilbake (dette er også noe som ofte skjer etterhvert som du blir eldre). Selve tannhalsene er ikke dekket av emalje og dermed er det mer åpent inn mot nervene, dette vil resultere i ising når du f.eks. spiser eller drikker noe kaldt eller varmt.

ising i tenneneForebygge ising selv

Om du plages med ising kan vi anbefale deg å forebygge best mulig ved å skylle med fluor og bruke en så myk tannbørste som mulig – gjerne supersoft. Det er viktig at du ikke pusser tennene dine for hardt. I noen tannkremer finnes det slipestoffer som kan forårsake ising. Du kan også prøve en tannkrem som hjelper mot ising. Denne tannkremen vil forsegle de små kanalene på rotoverflaten. Sensodyne tannkrem og Colgate Sensitiv Pro relief er gode tannkremer mot ising i tennene, som vi anbefale deg å prøve. Dette vil gjøre at isingen avtar.

Om isingen ikke går over av seg selv bør du kontakte tannlegen eller tannpleieren din.

Behandling hos tannlegen

Om du har ising i tennene er det viktig at du sier dette til tannlegen din. Da vil tannlegen ta en grundig undersøkelse for å utelukke underliggende årsaker.

Ising i tennene kan behandles av tannlege eller tannpleier ved å legge på et forseglende middel eller pensle med en pasta med høyt fluorinnhold. Dersom tannhalsen er veldig dyp, kan det i noen tilfeller være nødvendig å dekke den med en tannfylling

Hull og slitte fyllinger kan også gi ising i tennene. En slitt fylling kan gi lekkasje. Tannlegen eller tannpleier vil avdekke dette ved en undersøkelse og anbefale rett behandling for deg.

Skadet tann-nerve (pulpa) kan også gi ising over tid. Da kan en rotfylling være rett behandling.

Har du noen spørsmål om ising i tennene? Ta kontakt så hjelper vi deg.