«Hull i tennene» er det som på fagspråket heter karies. Et hull i en tann dannes ved at bakterier på tannoverflaten omdanner sukker til syre som vil løse opp tannemaljen din. Tannemaljen blir først porøs og etter en stund brytes overflaten slik at hullet dannes.

Her kan du se en video som illustrerer hvordan et hull dannes: 

Tips for å unngå hull i tennene:

  • Grundig tannpuss er viktig, både morgen og kveld.
  • Bruk fluorholdig tannkrem
  • Tanntråd, tannstikker og interdentalbørster er gode hjelpemidler for å fjerne bakteriebelegg mellom tennene som er vanskelig å nå med en vanlig tannbørste.
  • Både barn og voksne bør bruke fluorskyllevæske hver kveld
  • Kutt ut småspising! Har du faste måltider vil dette gi tennene dine “hvile” mellom måltidene. Det er også smart å begrense godterispising til en dag i uka.
  • Gå til tannlegen og tannpleier regelmessig. Om du får gjort en jevnlig sjekk av tannhelsen og en profesjonell rengjøring vil dette bidra til å opprettholde en sunn tannhelse. Grundig tannrens bør utføres to ganger pr år for voksne.

Hvorfor er noen mer utsatt for hull enn andre?

  • Medikamenter kan gjøre deg munntørr og dermed gjøre deg mer utsatt for hull – siden spytt er viktig for å fjerne syren bakteriene produserer. Mange eldre går på medikamenter som gir munntørrhet, men dette kan like gjerne gjelde unge som bruker smertestillende eller antidepressiva. Husk å gi beskjed til tannlegen om du har startet på nye medikamenter.
  • Har du mange fyllinger eller kroner fra før er du faktisk mer utsatt for hull. Overgangen mellom restaureringen og tannen er alltid et svakt punkt, der bakterier kan trenge inn. Det er dessverre ikke slik mange tror at “Jeg har porselenskrone, så jeg kan ikke få hull”.

Behandling av hull i tennene

Om uhellet først er ute finnes det flere behandlinger som kan utføres. Hvilken behandling som er best for deg må tannlegen finne ut av etter at han/hun har undersøkt deg.

Odontia har lang erfaring med å behandle pasienter med hull i tennene, hos oss kan du være sikker på at du blir tatt godt vare på.  Vi gir deg gjerne råd for hvordan du kan unngå hull i tennene og evt hvilken behandling som er best egnet om du først har fått hull.

Ønsker du å bestille en time for en tannsjekk eller en profesjonell rengjøring? Kontakt oss så hjelper vi deg.