Dette er en vanlig tanke når man får beskjed om at tannen må rotfylles. Rotfylling høres kanskje veldig skummelt ut men det er faktisk stort sett en smertefri behandling.

rotfylling, tannlege, odontiaRotfylling må vanligvis gjøres når  nerven inne i tannroten (pulpa)  har tatt skade og er betent. Skaden oppstår som regel pga karies, lekkasje i en fylling, periodontitt (tannløsning), tanngnissing eller et slag mot tannen. Veldig ofte vil du ikke merke noen symptomer, men du kan kjenne murring, ising, hevelse eller ømhet i tannen det gjelder. Over tid vil ofte tannen føles tyggeøm og «for høy» når du tygger på den. Om du har noen av disse symptomene bør du kontakte tannlegen din for en undersøkelse. For å fikse dette må tannlegen fjerne nerven og det døde vevet inne i roten før rotkanalen kan fylles med rotfyllingsmateriale. En rotfylling gjøres vanligvis i løpet av to behandlinger med ca to ukers mellomrom, for at vi skal være sikre på at alt av bakterier er fjernet.
Mange gruer seg og tenker at dette vil være en vond behandling, men du kan ta det helt med ro, det er sjelden selve rotbehandlingen er smertefull. Ømhet de første to-tre dagene etterpå er imidlertid veldig vanlig. Behandlingen er stort sett smertefri og i løpet av to-tre tannlegebesøk er behandlingen over. Om du har tannlegeskrekk vil vi bruke ekstra god tid slik at du føler at du er i trygge hender under hele behandlingen.

Kontakt oss for en timebestilling i dag.

Oppfølging av tannlegen er viktig

Selv om vi har lang erfaring og har utført mange slike behandlinger, så kan komplikasjoner oppstå. Noe som igjen kan føre til at tannens funksjonstid blir redusert. En stor del av tenner som rotfylles kan beholdes i lang tid, men det er viktig å være klar over at ikke alle tenner vil kunne beholdes. Det er viktig å kontrollere rotfyllingen etter at den er utført. En rotfylt tann vil være noe svekket i forhold til de andre tennene og brekker lettere, i tillegg til at jo utgangspunktet ikke er det beste når tannen må rotbehandles. Det er derfor ofte nødvendig med en krone på sikt på en rotbehandlet tann.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Kontakt din nærmeste tannlege.