Å rengjøre mellom tennene og tannkjøttkanten er essensielt for å ta bort alt plakk og matrester for å opprettholde en sunn og god munnhelse. For å rengjøre disse områdene må du bruke tanntråd, tannstikker eller mellombørste da tannbørsten ikke kommer til.

Mellombørster har små hoder, designet for å komme til mellom tennene. De kommer i forskjellige størrelser for å passe størrelsen på mellomrommet mellom tennene. Mellombørster kan kjøpes hos tannlegen, i apotek eller på matbutikken. Disse kan også bestilles på nett.

Dersom mellomrommet mellom tennene er trangt, er det tanntråd som er det beste alternativet. De fleste vil oppleve at enkelte tenner har trange mellomrom, mens andre tenner i munnen har større mellomrom. Med andre ord er en kombinasjon av tanntråd og mellombørste optimalt. Mange har gjerne en preferanse for enten mellombørste eller tanntråd. Studier viser derimot at mellombørster fjerne plakk mer effektivt. Tannstikker er foretrukket av mange, men fjerner ikke belegg så effektivt som tanntråd eller mellomromsbørste. Om man bruker tannstikker anbefaler vi plast-tannstikker, siden tretannstikker lett kan brekke og kile seg fast under tannkjøttkanten.

Hvordan bruke mellombørste:
Pass på at du bruker en mellombørste med riktig størrelse. Dette vil variere fra person til person, og dersom du er usikker på hvilken størrelse som er best for deg, kan du forhøre deg med din tannlege. Mellombørstene kommer med ulike farger som representerer størrelsen på børsten. De kommer også med lange og korte håndtak slik at det blir enklere å nå tennene lengst bak.  

Hold mellombørsten mellom tommel og pekefinger, plasser børsten forsiktig i mellomrommet mellom tennene. Ikke tving børsten ned i mellomrommet. Dersom børstehodet er for stort, trenger du et mindre børstehode. Jobb deg rundt mellomrommet mellom hver tann og påse at du børster godt gjennom alle rommene.

Første gang du bruker mellombørste kan tannkjøttet begynne å blø. Tannkjøttet kan også føles ømt. Blødende tannkjøtt er et tegn på at tannkjøttet ikke er friskt, men dette er helt normalt dersom du ikke har rengjort mellom tennene på denne måten før. Dersom du fortsetter å bruke mellombørste, vil blødningen avta når tannkjøttet blir friskere.

Dersom du fortsatt opplever blødning fra tannkjøttet etter noen uker, anbefaler vi at du kontakter tannlegen, da du mulig bruker mellombørsten feil.

Hvordan bruke tanntråd:
Tanntråd er en tynn, myk tråd som brukes for å fjerne matrester og plakk mellom tennene. Ta et fast grep om tanntråden, men før den forsiktig mellom tennene og ned langs tannen under tannkjøttkanten på hver tann.

For best resultat, bruk ca 45 cm med tanntråd og rull tanntråden rundt en finger på hver hånd. Hold tråden fast mellom tommelen og pekefingeren, med ca 2,5 cm mellom og påse at tråden er i spenn. Bruk en forsiktig ‘sage’ bevegelse når du fører tanntråden mellom tennene uten å dra tanntråden hardt ned i tannkjøttet.

Når du kommer ned til tannkjøttet, lager du en C-kurve inntil tannen. Hold tråden mot tannen, og forsiktig dra tråden oppover langs tannen, vekk fra tannkjøttet.

Når du bruker tanntråd, er det greit å bruke et fast mønster. Start i overkjeven og jobb deg fra høyre til venstre, så gjør du samme rutine på underkjeven. På den måten er det mindre sannsynlig at du glemmer noen tenner.

Dersom du syntes det er vanskelig å bruke løs tanntråd, finnes det alternativer med håndtak. Fordelen er at de kan benyttes med en hånd.

På samme måte som ved bruk av mellombørste, kan du oppleve noe blødning og ømhet i tannkjøttet i starten. Når bruk av tanntråd blir en rutine, vil tannkjøttet bli friskere og slike ubehag avtar. Et friskt tannkjøtt blør ikke.