Det skjer mye i kroppen når man er gravid og munnhelsen er ingen unntak. Hormoner og spisevaner vil påvirke munnhelsen og infeksjoner i munnen er lite heldig for fosteret. Munnhelse er derfor viktig under graviditeten og tannlegen skal informeres om at du er gravid før du kommer til timen. Tenner og tannkjøtt bør også sjekkes under svangerskapet.

Vanlig endringer i munnhelsen under svangerskapet:

Tannkjøttbetennelse:
Mange gravide utvikler tannkjøttbetennelse relatert til svangerskapet, der immunforsvaret reagerer på munnhulen normale bakterieflora og sykdom. Dette kan føre til tannkjøttbetennelse med hovent, rødt og blødende tannkjøtt. Dette vil alltid gå tilbake når mor begynner å amme, men det er spesielt viktig med godt renhold i svangerskapet for å begrense tannkjøttbetennelsen mest mulig. Tannstein vil lettere gi tannkjøttbetennelse hos gravide, så en grundig rens i løpet av svangerskapet er å anbefale.

Hull i tennene:
For noen gravide, vil det være lettere å utvikle hull i tennene under svangerskapet. Årsaken er ofte at matvanene endrer seg under svangerskapet med hyppigere inntak av mat og drikke og for noen økning i sukkerholdig kost. I tillegg har mange vanskeligere for å pusse tenner i forbindelse med at de opplever kvalme / brekninger.

Syreskader:
Enkelte kan være plaget med kvalme og oppkast under svangerskapet og magesyren kan tære på tannemaljen. Vi anbefaler derfor å skylle munnen umiddelbart med vann eller fluorskyll i slike tilfeller. For å unngå skader på tennene, anbefales det å vente en times tid før man bruker tannbørsten.

Tannverk og gravide:
Dersom du skulle oppleve tannverk under graviditeten, bør du oppsøke tannlegen for å få sjekket årsaken til tannverken. Ofte skyldes tannverk en infeksjon og dette er lite heldig for fosteret. Dersom det i slike tilfeller blir nødvendig med omfattende behandling som kirurgisk inngrep, kan det i mange tilfeller være en fordel å vente til etter fødsel. Da utføres smertelindrende behandling som gjør at tilstanden ikke forverres. Konsulter alltid med tannlegen og legen i forbindelse med inntak av smertelindrende medikamenter under svangerskapet.

Råd for god munnhelse under svangerskapet:

  • Spis regelmessig og unngå småspising mellom måltidene. Mellommåltider bør bestå av frukt og grønnsaker fremfor søtsaker.
  • Børst tennene grundig med fluortannkrem morgen og kveld i minimum 2 minutter hver gang.
  • Bytt ut tannbørsten når busten blir slitt og spriker. En slitt tannbørste er lite effektiv og inneholder masse bakterier.
  • For å forebygge blødende tannkjøtt, bør du rengjøre mellom tennene med tanntråd eller mellombørste minimum en gang hver dag.
  • Ekstra bruk av fluor vil være med på å styrke tennene og forebygge hull.

Tannbehandling under graviditeten
Vanlig tannbehandling kan stort sett utføres som normalt under svangerskapet. Om mulig, legges nødvendig tannbehandling til andre trimester. Akuttbehandling og smertelindring kan også utføres ved behov under graviditeten.

Røntgenbilder:
Røntgenbilder tatt med dagens teknikk krever svært lav stråledose og det er ingen kjent risiko ved røntgen av gravide hos tannlegen. Det er derimot ikke vanlig å ta rutinemessig røntgen av gravide med mindre man ikke ‘må’ for viktig diagnostikk av tannsykdom. Du bestemmer derimot selv hvorvidt det skal tas røntgen eller ikke.

Bedøvelse: Bedøvelse som brukes ved tannbehandling er ikke skadelig for fosteret og kan brukes av ammende. Det finnes allikevel type bedøvelser som skal unngås og det er derfor viktig at du oppgir informasjon om at du er gravid til tannlegen.