Ved stor slitasje på tennene, enten som følge av tanngnissing eller syreangrep, kan emaljen slites så tynn at tennene kan oppleves som gjennomsiktige. I tilfeller hvor emaljen har blitt så tynnslitt at tennene oppleves som gjennomsiktige, er det stor fare for at tenner kan brekke slik at tannen skades eller blir kortere (dersom det er en fortann).

Syreskader på tennene er et økende problem i dagens samfunn og er blant annet er resultat av endret kosthold med hyppig inntak av skadelige syrer gjennom mat og drikke. Hyppig inntak av brus, juice og sitrusfrukter er eksempler som kan gi store skader på tennene over tid. Syreskader er permanente og vanskeligere å behandle enn karies, og bør derfor oppdages tidlig slik at tiltak kan settes inn for å forebygge alvorlige skader på tennene.

Tegn på syreskader:

  • Tynnslitt emalje
  • Ising i tennene
  • Hakk/groper i emaljen
  • Tenner med gulere felter og mattere overflate

Tanngnissing og tannpressing kan føre til at man sliter seg gjennom emaljen og kan føre til at tennene blir mer følsomme i det daglige. De fleste gnisser tenner om natten mens de sover og er derfor ikke klar over utfordringen. Andre gnisser / presser tenner på dagtid, for eksempel når de konsentrerer seg.

Tanngnissing kan ofte forekomme i perioder med psykisk stress eksempelvis i eksamensperioder, hektiske perioder på jobb eller i familiesituasjonen. I slike tilfeller kan det være en fordel å utføre avslapningsøvelser før leggetid. I tilfeller hvor dette ikke er tilstrekkelig kan en bittskinne fremstilles Bittskinnen vil beskytte tennene slik at tanngnissingen går utover skinnen fremfor tennene. Samtidig som den «tvinger» kjeven og kjevens muskulatur til å slappe av, slik at et belastende mønster brytes.  Les mer om bittskinne her

Tegn på tanngnissing:

  • Tennene blir slitt / fortennene kortere og får rette kanter
  • Fyllinger som stadig løsner eller brekker
  • Slitasje på fyllinger og sprekkdannelser i tennene
  • Ved tanngnissing om natten kan du våkne med ømhet i kjevemuskulaturen. Dette kan også forplante seg videre til nakke, skuldre og tinninger og på denne måten føre til spenningshodepiner.

I enkelte tilfeller kan tanngnissing også forstyrre nattesøvnen