Blødende tannkjøtt er et vanlig problem og er et tegn på betennelse. Du kan oppleve at tannkjøttet blør lett ved rengjøring og årsaken til betennelsen er at bakterier får sitte for lenge på tennene eller i tannkjøttlommene rundt tennene. Det kan også være tegn på tannkjøttsykdommen periodontitt som i ytterste konsekvens kan føre til at tannen kan løsne.

Blødende tannkjøtt ved bruk av tanntråd/mellombørste:

Dersom du ikke har brukt tanntråd/tannstikker på en stund vil man lett blø i tannkjøttet da det blir lett betent mellom tennene. Mange stopper å bruke tanntråd fordi det blør og man tror det er noe galt. Daglig bruk av tanntråd vil derimot gjøre at tannkjøttet slutter å blø, så ikke stopp av den grunn.

Blødende tannkjøtt kan også være tegn på tannkjøttsykdom:

Et blødende tannkjøtt kan også være tegn på tannkjøttsykdommen Periodontitt. Periodontitt er en autoimmun betennelsessykdom i tennenes festeapparat, som fører til at kjevebenet rundt tannroten gradvis svinner, slik at tennene får dårligere feste. Dette er en relativt vanlig sykdom, som hos de aller fleste utvikles svært sakte. Hos andre er imidlertid tilstanden mer aggressiv og starter i ung alder og/eller utvikler seg raskt. Ubehandlet, vil den ofte føre til at tenner løsner og går tapt, men dette kan ta lang tid. Dersom en tann løsner av Periodontitt, har sannsynligvis sykdommen kommet langt.

Det å fjerne tannstein for å kontrollere sykdommen er svært viktig. Dersom tannstein og plakk blir liggende langs tannkjøttskanten, kan det utvikles tannkjøttlommer der bakteriene trives godt. Dette gir grobunn for utvikling av sykdommen. En viktig del i tannkjøttbehandling er derfor å fjerne tannstein i tannkjøttlommene. Denne behandlingen utføres ofte av tannpleier i samarbeid med tannlegen. I noen tilfeller kan det være aktuelt med tannkjøttoperasjon eller antibiotikabehandling.

Blødende tannkjøtt ved skade:
Dersom bløende tannkjøtt er et resultat av at tannen er skadet eller slått, bør dette alltid sjekkes opp av tannlegen.