Dersom du opplever tanngnissing eller tannpressing om natten, er en bittskinne ofte effektivt for å forhindre skader på tennene og «reprogrammere» kjevens muskulatur. Skinnen fremstilles gjennom et avtrykk eller scan av tennene dine slik at skinnen passer perfekt til dine tenner og gir optimal avlastning.

En bittskinne brukes som regel om natten. Dersom du føler det nødvendig, kan skinnen også brukes på dagtid.

Bittskinne er en effektiv behandling ved:

  • Tanngnissing/Tannpress
  • Ømhet i kjeveledd/kjevemuskler
  • Plager med låsninger av kjeven eller klikkelyder ved tygging
  • Reduserer belastning på tennene
  • Avspenne muskulatur

Behandlingstid:
Ved behandling av smerter og spenninger, vil behandlingstiden variere fra noen uker til noen måneder. Effekten evalueres etter seks måneders bruk. Behandlingstiden vil derfor variere ut ifra årsaken til behandlingen. Mange har nytte av å bruke skinnen i perioder med mye stress, mens andre har god nytte av permanent bruk.

Tilvenningsperiode:
Til å begynne med, vil du føle at skinnen presser litt mot tennene når den settes inn. Dette vil gå over etter noen dagers bruk. Årsaken er at skinnen ikke skal løsne i løpet av natten. Dersom du opplever at tennene føles ømme etter bruk eller hvis du opplever vedvarende pressfølelse, bør du kontakte tannlegen. Skinnen må da justeres. Det samme gjelder dersom skinnen løsner i løpet av natten.

Noen opplever utfordringer med å sovne eller dårligere søvn den første tiden med skinnen. Det kan derfor være lurt å sette på plass skinnen en halvtime før du skal sove i starten for å venne deg til følelsen.

Når skinnen tas ut om morgningen, kan bittet kjennes rart ut. Årsaken er at skinnen presser på enkelte tenner. Dersom dette vedvarer, kan tannlegen justere skinnen. En annen årsak er at tenne møtes på en annen måte enn vanlig fordi tyggemusklene slapper av.

Hva bør jeg tenke på?
Munnhygiene er ekstra viktig når du bruker bittskinne. Påse at du pusser tennene nøye og bruker tanntråd for å rengjøre mellom tennene før du setter inn bittskinnen.

Skinnen må rengjøres morgen og kveld. Dette gjør du med lunkent vann og en tannbørste. Skinnen oppbevares fuktig når den ikke er i bruk, for eksempel i boksen som fulgte med skinnen.

Skinnen skal alltid være med ved tannlegebesøk.