Våre tjenester: Konsultasjon – Rotfylling - Etterkontroll

Den vanligste årsaken til rotbehandling er at nerven inne i tannroten (pulpa) har tatt skade og er betent. Dette kan blant annet skyldes karies, lekkasje i en fylling, periodontitt (tannløsning), tanngnissing eller et slag mot tannen. Dette kan faktisk foregå helt symptomfritt, men ofte kan det kjennes murring eller økt sensitivitet for kaldt og varmt, hevelse og ømhet. Nerven og det døde vevet inne i roten må derfor fjernes før rotkanalen fylles med rotfyllingsmateriale. Tannen vil bestå, men i ”ustoppet” versjon.

Behandlingen er smertefri men tidkrevende og krever ofte to-tre besøk. Om det er en tann med kompliserte rotkanaler utføres rotfyllingen av en spesialist i endodonti, som kan jobbe i mikroskop for å oppnå best mulig resultat.

Selv om rotfyllingen blir utført av en tannlege med lang erfaring og høy kompetanse så kan det oppstå komplikasjoner som f.eks. infeksjonen, fraktur av tannen eller et instrument i rotkanalen. Dette kan føre til at tannens funksjonstid blir redusert. De fleste tenner som blir rotfylt kan beholdes i lang tid, men det er viktig å være klar over at ikke alle tenner kan beholdes. Det er viktig at tannlegen sjekker rotfyllingen når behandlingen er ferdig.

Finn din nærmeste Odontia klinikk her.