Våre tjenester: Konsultasjon – Rotfylling - Etterkontroll

Den vanligste årsaken til rotbehandling er at nerven inne i tannroten (pulpa) har tatt skade og er betent. Dette kan blant annet skyldes karies, lekkasje i en fylling, periodontitt (tannløsning), tanngnissing eller et slag mot tannen. Dette kan faktisk foregå helt symptomfritt, men ofte kan det kjennes murring eller økt sensitivitet for kaldt og varmt, hevelse og ømhet. Nerven og det døde vevet inne i roten må derfor fjernes før rotkanalen fylles med rotfyllingsmateriale. Tannen vil bestå, men i ”ustoppet” versjon.

Behandlingen er smertefri men tidkrevende og krever ofte to-tre besøk. Om det er en tann med kompliserte rotkanaler utføres rotfyllingen av en spesialist i endodonti, som kan jobbe i mikroskop for å oppnå best mulig resultat.

På tross av at behandlingen utføres med den største nøyaktighet, kan det oppstå komplikasjoner som for eksempel oppblussing av infeksjonen, fraktur av et instrument i rotkanalen og fraktur av tannen. Dette kan føre til at tannens funksjonstid blir redusert. En stor del av tenner som rotfylles kan beholdes lenge, men det er viktig å være klar over at ikke alle tenner vil kunne beholdes. Det er viktig å kontrollere rotfyllingen etter at den er utført.

Finn din nærmeste Odontia klinikk her.